Да ядем яйца или да не ядем яйца, в това

...
Да ядем яйца или да не ядем яйца, в това
Коментари Харесай

Защо не е препоръчително да ядем яйца всеки ден

Да ядем яйца или да не ядем яйца, в това е въпросът? И както с всяко едно нещо, отговорът се крие в златната среда. Въпреки че потреблението на яйца е обвързвана с редица изгоди за здравето, има някои опасности, за които си коства да се осведомяваме.

Но първо, дано стартираме с позитивните страни. Яйчните жълтъци съдържат лутеин - е един от множеството от 600 познати естествени каротиноиди. Жълтъкът ни оказва помощ да си набавим и бета-каротина, който пък има антиоксидантни свойства. Доказано е, че витаминът оказва помощ за отбрана на здравето на очите посредством попречване на катаракта и възстановяване на признаците на свързаната с възрастта макулна недъгавост.

Ако ни би трябвало още една причина да не пропущаме яйчния жълтък, ще споменем и че съдържа куп други основни хранителни субстанции, като витамини от група В, селен и фосфор. Въпреки това, единственото нещо, което може да ни накара да стоим надалеч от яйцата, е наличието на холестерол. Всяко яйце съдържа към 200 мг холестерол. 
 Снимка 585180
 

Да не приказваме, че в яйцата има и наситени мазнини. Яденето на храни с високо наличие на холестерол и наситени мазнини е известно като рисков фактор за сърдечни болести. Проучване от 2010 година, оповестено в Canadian Journal of Cardiology, открива, че хората, които редовно ядат яйца, имат съвсем 20% по-висок риск от сърдечно-съдови проблеми.

Други изследвания обаче показват, че холестеролът, който одобряваме от хранителни източници (като яйчен жълтък), не покачва безусловно холестерола в кръвта. Тъй като нашият черен дроб създава холестерол, той контролира количеството, което прави (в взаимозависимост от приема на холестерол с храната), с цел да помогне за равнене на равнищата. Това е и вероятна причина при множеството хора равнищата на холестерола въобще да не се покачват, когато ядат яйца.
 Снимка 585177
 

Проучване от 2012 година разкрива, че при 70% от хората яйцата въобще не покачват равнищата на холестерола. Останалите 30% имат леко нараснали равнища на общ и LDL холестерол. Ако ядем две яйца два до три пъти седмично, ще се усещаме чудесно. Но в случай че си похапваме три или четири яйца всеки ден, тогава евентуално ще се появят някои проблеми.

За най-сигурна гаранция тъкмо какъв брой яйца е здравословно да консумираме според от организма ни, е целесъобразно да се посъветваме с диетолог.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР