Да успеем да докараме още 3 млрд. лв. за едно

...
Да успеем да докараме още 3 млрд. лв. за едно
Коментари Харесай

Доц. Сарийски: Дълговете, които ще тегли държавата, ще бъдат обременени с все по-голяма лихва

" Да успеем да докараме още 3 милиарда лева за едно тримесечие значи, че би трябвало да увеличим приходите от налози с 30%, което няма по какъв начин да стане. Бюджетът за тази година е неосъществим, пък за другата да приказваме за осъществимост е прекомерно оптимистично ", съобщи пред Bulgaria ON AIR икономистът от Българска академия на науките доцент Григор Сарийски, анализирайки проектобюджета, импортиран от финансовия министър Асен Василев.


Гостът в предаването " Денят ON AIR " обърна внимание, че дупката би трябвало да бъде запълнена по някакъв метод, с цел да бъде реализиран 3% недостиг.
" Ако се откажем от 2 милиарда доходи, би трябвало да се режат отнякъде разноски. А рязането на разноски е контрапродуктивно. Голяма част от капиталовите разноски ще бъдат ориентирани към средства, от които зависи усвояването от еврофондовете ", уточни доцент Григор Сарийски.

Нямаме разноски за вложения и по тази причина огромна част от плановете няма по какъв начин да бъдат осъществени, разясни икономистът.
По думите му вложенията нарастват, само че не можем да ги осъществим и няма да можем да усвоим пари от евросредствата. Липсват пари и административен потенциал, на мнение е доцент Сарийски.

Той добави, че проектобюджетът се трансформира в крачка и разликата на второ четене ще бъде огромна.

Доц. Сарийски сигнализира, че задълженията, които ще тегли страната, ще бъдат обременени с все по-голяма рента. Последните две излъчвания бяха пласирани при към 5%. На всеки изтеглен лев ще би трябвало да платим по 40 стотинки рента. Постепенно навлизате в серпантина, от която мъчно има излизане, обясни икономистът.
На въпрос по проблема с кешовите заплащания, доцент Сарийски даде образец с Австрия, където няма таван и ограничавания за кешови заплащания.

" Основно това ще докара до повече доходи за банките. Не можем да обвиним министър в лобизъм ", означи гостът.

Социалните заплащания ще бъдат увеличени, само че не с темпа на инфлацията, все някой би трябвало да изтегли късата съчка, стана ясно още от думите на доцент Сарийски.
Той акцентира, че огромна част от европейските страни са в криза, а в България промишлеността дълбае дъното. Това, което ние произвеждаме, е жестоко с 11,5% по-малко от предходната година във физически размер, даде образец икономистът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР