Да успее даден спортен клуб да се превърне в абсолютен

...
Да успее даден спортен клуб да се превърне в абсолютен
Коментари Харесай

В БУБА се целят още по-високо

Да успее даден състезателен клуб да се трансформира в безспорен хегемон не е по никакъв начин елементарно. Особено когато става въпрос за работа с подрастващи, а не с одобрени състезатели. Точно това обаче прави от много време столичният баскетболен тим на БУБА. С едно огромно и значимо конкретизиране. Клубът е непреклонен на върха без безусловно наложителното изискване към него да тече непрекъснат паричен поток от спонсори. Напротив – за към този момент над 20 години битие БУБА в никакъв случай не е имала главен финансов покровител. Просто там се работи по този начин, както си го написа по дебелите книги – с доста обич към баскетбола, с схващане на потребностите на децата и с нестихващо усърдие.

„ Спокойно мога да кажа, че БУБА не е просто клуб, БУБА е едно семейство. Семейство, в което всеки живее с грижите и насладите на другия. И тъкмо поради това триумфите не ни подминават “, споделя президентът на сдружението Борислав Хаджирусев. Доказателството за думите му е желязно – този сезон БУБА обра съвсем всичко допустимо при подрастващите. Нещо повече – до този миг в клуба отчитаха един сериозен пропуск, само че към този момент и той е отметнат. През предишния сезон БУБА взе участие във второто равнище на мъжкото състезание. И както повеляват традициите в клуба стана безапелационен първенец на „ А “ група, а също и завоюва Купата на БФБ. „ Златната “ година от медали допълниха: тимът до 19 години – републикански първенец и победител в Суперлигата; тимът до 16 години – републикански първенец и притежател на Купата на БФБ; тимът до 12 години – републикански вицешампион и бронзов медалист в шампионата за Купата на БФБ.

Всъщност клубът е учреден през 1995 година с помощта на взаимна стратегия сред баскетболните федерации на България и Сърбия. Самата абревиатура значи Българска учебна баскетболна асоциация и подсказва какъв е главният фокус, който си слагат в клуба. Настоящият президент Хаджирусев поема щафетата през 2004 година от Иван Савов. „ В първите четири – пет години откакто поех БУБА изпитвахме изключителни усложнения от всевъзможен тип, освен финансов, само че и учредителен. Именно в тези години обаче успяхме да поставим основите на настоящето сполучливо сдружение, на нашето семейство. Всъщност тъкмо тези фамилни връзки са водещият фактор за блестящото показване на БУБА. За страдание обаче финансовите проблеми не престават да ни съпътстват “, споделя Хаджирусев.

С многото триумфи се свързва името на един от най-перспективните млади треньори у нас – Мануел Марков. Мъни, както го назовават всички, е някогашен народен играч на България по баскетбол. Кариерата си в БУБА стартира като изпълнителен шеф, служба, която извършва и сега. По съвместителство е и треньор на мъжете и юношеската част на клуба. За две години беше отпред на Левски, към този момент четвърта година продължава и да води юношеския отбор на България. В две следващи години изведе старшата възраст на БУБА до златните медали в републиканското състезание. В клуба на доброволчески начала работи и Ивайло Желев, човек, който потвърди без никакви подозрения, че любовта му към играта е равна на блестящите му качества. Факт – Желев е единственият треньор в България, печелил в три следващи години шампионата при 16-годишните с три разнообразни набора. В клуба работят и доста други хора на доброволчески начала – Ани Мазнева, Борис Бракалов, Симеон Сименски, Ангел Жилев, Светлана Йорданова, все имена добре познати в баскетболните среди. От две години в БУБА е и известният експерт Янко Янчев, който заема длъжността на основен методист. Там е и кондиционният треньор Магдалена Христова.

Зад блестящата фасада в БУБА обаче стои безспирната и неуморна Емилия Кръстева. Именно тя е индивидът, поради който Хаджирусев се захваща с клуба. „ Емилия е треньор в БУБА от самото основаване на клуба. Освен че е някогашна национална състезателка и отлична треньорка, тя е също по този начин и възпитател по специалност и предопределение. Емилия е роден психолог, има невероятни умения да контактува с младите и да им предава уменията си, само че също по този начин и да поддържа градивен разговор с родителите. Всеки, който е работил с подрастващи в която и да е сфера, знае какво скъпо предимство е това нейно качество. Спокойно мога да кажа, че огромните триумфи на БУБА сега се дължат напълно на нея. Който и да е президент, шеф или треньор на клуба, с квалифицираните селекции от нея триумфът е обезпечен “, не крие възхищението си Хаджирусев.

За идващите години президентът си е сложил амбициозни цели – разширение на мрежата от учебни заведения, възстановяване на спортната база, създаване на нови зали и лична база отвън столицата за осъществяване на лагери, разширение на интернационалната активност. Продължава и обичайният интернационален шампионат „ БУБА Къп Емануил Божков “ – единственото съревнование в България за подрастващи, което е лицензирано от ФИБА. Тази есен следва 10-ото му юбилейно издание. За всичко това обаче е нужно и финансово рамо. „ Всъщност клубът съществува с помощта на безвъзмездната помощ на доста близки и другари на БУБА. Всички те са уверени в замисъла и начинанието ни. Ресурсът обаче към момента ни е стеснен. Не е наложително да имаме спонсор, ще се оправим, както сме се справяли и до момента. Но няма и да се разсърдим, в случай че ни потърси някой покровител “, приключва Хаджирусев.

Успехи на тимовете на БУБА през годините

2009 година: 10-годишни – второ място;
2010 година: 10-годишни – шампион; 12-годишни – шампион;
2011 година: 12-годишни – шампион;
]2012 година: 10-годишни – шампион; 12-годишни – второ място; 14-годишни – второ място;
2013 година: 14-годишни – шампион; 2014 година: 12-годишни – второ място; 14-годишни – шампион; 2015 година: 12-годишни: второ място; 16-годишни – шампион; 19-годишни – второ място;
2016 година: 16-годишни – шампион; 2017 година: 14-годишни – притежател на Купата на БФБ; 16-годишни – първенец, трети в шампионата за Купата на БФБ; 19-годишни – шампион;
2018 година: 12-годишни – второ място и трети в шампионата за Купата на БФБ; 16-годишни – първенец и притежател на Купата на БФБ; 19-годишни – първенец и победител в Суперлигата; мъже – първенец на „ А “ група и притежател на Купата на БФБ.

bgsport.net
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР