Да, това е хаос. Проблемите са много, но основният е

...
Да, това е хаос. Проблемите са много, но основният е
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Основният проблем е липсата на контрол при отпускането на медикаментите

„ Да, това е безпорядък. Проблемите са доста, само че главният е неналичието на надзор при отпущането на медикаментите. Тази система се вкара императивно “. Това сподели пред bTV зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов. Той напомни, че съсловната организация на лекарите е предупреждавала до последно, че ще настъпи безпорядък, и това се е случило. „ Сега 50% от моите сътрудници не могат да си извършват специалността в цялостния й размер “, уточни доктор Брънзалов.

По думите му, до последно от Българския фармацевтичен съюз са упорствали, че техните софтуери са подготвени за работа с е-рецепти, след което обаче е настъпила смяна в позицията им.

„ След това започнаха „ да пеят друга ария “ – че техните софтуери не са подготвени. Объркването пристигна от кодовете на фармацевтите, с които лекарите не са осведомени. Стигна се и до връщане на пациенти “, разказа протичащото се той.

Д-р Брънзалов бе безапелационен, че електронното приложение не е комплицирано за работа, въпреки да има противоположните изказвания.

„ Електронното изписване на медикамент не лишава доста повече време, в сравнение с писането на хартиена рецепта. Но по-важното за мен в тази ситуация е дали в аптеката ще бъде отпуснато това, което лекарят е предписал, тъй като такава е законовата рамка сега “, означи той.

По думите му има лекари, които изписват е-рецепти от две години, само че казусът е бил какво тъкмо е отпускано до момента в аптеките.

„ До 16 октомври разновидностите за изписване на лекарства са били два – по електронен път или на хартия. Тъй като в този момент тези два потока се сливат в един, стартират да се появяват и проблемите. Когато пациентът мине през тази врата, той застава пред друга врата в средата на полето. Който желае минава през нея, а който желае – не минава. А точно – докторът ти предписва едно, само че какво се отпуска в аптеките никой не знае “, сподели лекарят.

Според доктор Брънзалов е неприемливо във всичките промени в наредбата на никое място да не е включен контролът.

„ Някъде да се загатва думата надзор при отпущането? Никъде я няма. Ако този проблем не бъде решен, ние имаме оферти с 5 точки, едната от тях е до момента в който не бъдат решени и изправени всичките тези проблеми – тъй като този е главният, само че има и други – би трябвало да има редом изписване и с хартиена рецепта за избран период. Защо? Защото би трябвало да има следа, и ние даваме тази следа. Ние си слагаме кодове на процедура, всичко е с електронен автограф на компанията, с цел да излезе рецептата, а по-нататък какво се случва? На този стадий няма надзор “, сподели зам.-председателят на БЛС.

Той напомни, че БЛС е съдействал интензивно от години за въвеждането на дигитализацията в опазването на здравето – е-рецепта по НЗОК, е-направление за консултация, е-талон за проучване, е- ваучър за хоспитализация, е-талон за лекарска комисия.

„ Всичко това ние знаехме тогава, знаехме, че ще има компликации и дружно ги изправяхме, тъй като при всяка една смяна първоначално има интервал, който би трябвало тези компликации да бъдат преодолени “, сподели той.

Д-р Брънзалов бе безапелационен, че до момента в който не се решат всички проблеми, е редно да се разреши на лекарите да употребяват и хартиена рецепта.  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР