Да теглим или да не теглим кредити и очаква ли

...
Да теглим или да не теглим кредити и очаква ли
Коментари Харесай

Да теглим или да не теглим кредити и очаква ли се скок на лихвите

Да теглим или да не теглим заеми и чака ли се скок на лихвите.

Българска народна банка може да охлади кредитирането при потребност.
Това е вероятен сюжет съгласно гуверньора Димитър Радев.
Статистиката на централната банка демонстрира, че за последните няколко месеца лихвите у нас са към 2,5%. За съпоставяне –  в еврозоната междинната рента по ипотеките е съвсем два пъти по-висока – 4,5%.

Изтеглените заеми в България по данни на централната банка са на стойност 20 милиарда лв.. А спестяванията – над 78 милиарда лв.. Това прави банките свръхликвидни, споделят специалисти.

200 000 заема, с които 200 000 семейства са купили или ремонтирали своя дом. Това са ипотеките у нас за 20 милиарда лв., демонстрират данните от комерсиалните банки.

Ако заемът е да вземем за пример 100 000 лв., месечната вноска е 490 лв.. Сумата е по-ниска от наема, което домакинство би плащало в по-голям град, пресмятат кредитни консултанти. Опасенията са, че лихвите по ипотеките може гладко да тръгнат нагоре.

Експерти не чакат фрапантен скок при лихвите по заемите тази година. Средно се чака заемите да се оскъпят сред 0,1 и 0,5%.

Средните лихви на пазара са към 2,2% и 2,8%. Изчисляваме с какъв брой ще се оскъпи заемът, в случай че лихвата нарасне с 1%

„ Средният заем за страната е 200 000 лв. и рента 2,5%, вноската излиза към 790-800 лв.. Ако лихвата се усили и стигне 3,5, тогава вноската скача със 100 лв. нагоре. За огромните градове София, Варна, Бургас би трябвало да се има поради, че заем от 200 000 лв. не е за нашите пазари тогава разликата ще бъде 100 евро или 200 лв. “, сподели Елена Михайлова – кредитен специалист.

От Българска народна банка споделят, че мощният напредък на жилищните заеми се резервира. И гуверньорът Димитър Радев счита, че това може да увеличи задлъжнялостта на семействата.

„ Това може да наложи използването на спомагателни ограничения от страна на Българска народна банка през 2024 година, като да вземем за пример налагането на редовно равнище на условия към кредитополучателите, които банките да са задължени да ползват при отпущането на заеми за семействата. “

Финансовите експерти поучават хората да не теглят заеми, които ще тежат на фамилния бюджет и да имат спестени най-малко 20% от цената на заема като самоучастие.

Източник: novini.bg
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР