Да стигнеш от 240 хил. евро до общо 16 милиона

...
Да стигнеш от 240 хил. евро до общо 16 милиона
Коментари Харесай

Успехът като част от плана. Българските предприемачи от Ампеко с инвестиция от 13 милиона долара

Да стигнеш от 240 хиляди евро до общо 16 милиона $ вложения в рамките единствено на 5 години - звучи необикновено, само че за бизнесмените от " Ампеко " това е в реда на нещата. Нещо повече, то е част от проекта.

Когато основават компанията си през 2018 година , за тях триумфът не е въпрос на шанс. Той е част от проекта. Днес имат 120 клиенти в над 45 страни . В началото са шестима души, през днешния ден са 80. Те не престават да порастват и нямат желание да стопират.

Става дума за създателите на софтуерната компания " Ампеко " (AMPECO) - изпълнителният шеф Орлин Радев , основният механически шеф Александър Алексиев , основният шеф по приходите Стефан Иванов и софтуерните инженери - Мартин Спасов , Венелин Горнишки и Борислав Борисов . Вчера те оповестиха, че българският стартъп е получил финансиране в размер на 13 млн. $ под управлението на BMW i Ventures .

Продуктът на компанията е софтуерно решение, което се употребява от оператори на зарядни станции за електрически коли. С него те могат по-лесно да ръководят своята мрежа от зарядни станции и да дават услугата на своите консуматори. Това включва всички, които употребяват електрически автомобили, както и притежателите на бизнеси, които желаят да конфигурират зарядни станции, с цел да могат клиентите им да зареждат колите си.

Идеята за компанията се появява през 2018 година „ Правехме изследване по отношение на план за споделени електрически коли. Оттам в действителност разбрахме какво в действителност се случва със зареждането на електрическите автомобили “, сподели Орлин Радев за Свободна Европа.
 Изпълнителният шеф на
Те схващат, че зареждането е много огромна сфера с провокации, които могат да бъдат адресирани със програмен продукт. Събират екипа си от шестима души и стартират работа.

В началото получават инвестиция в размер на 240 хиляди евро от български предприемач, който мощно има вяра в концепцията на " Ампеко ". Същевременно с първите клиенти стартират да идват и доходи.

„ Нямаше по какъв начин тази сума да стигне, в случай че не бяхме извънредно изобретателни в метода си към първите клиенти. Голяма част от финансирането през първите 3 години беше и съществено предплащане от страна на клиентите ", споделя Радев за.

През 2020 година компанията регистрира доходи в размер на 613 хиляди лева Само година по-късно сумата към този момент е повишена до 3,2 млн. лева В рамките на една година растежът на приходите е над 400%. Растежът идва с новите клиенти, само че и с триумфа на старите.

" Новите клиенти са от голяма важност. Но също по този начин досегашните клиенти развиват потенциала си, с което абонаментът им пораства. Комбинацията от двете води до рисковия растеж, който виждаме ", споделя той за Капитал.

През 2021 година компанията притегля инвестиция 3 млн. евро в сийд рунд, воден от българския фонд LAUNCHub и немския Cavalry . През 2022 година е отличена от американската компания " Фрост и Съливан " (Frost & Sullivan) с световната премия за продуктово водачество в софтуера за зарядни станции за електрически автомобили.

През 2023 година идва и инвестицията в размер на 13 млн. $ от BMW i Ventures . Така общата сума на вложенията в компанията надвишава 16 млн. $.

„ Това е спомагателна сила в бизнеса, която ще ни даде опция да се движим още по-бързо и да създадем още повече в идващите няколко години. Това е един ускорител “, споделя Орлин Радев за Свободна Европа.

Успехът, който реализират със своята компания обаче, не е изненада за българските бизнесмени. Още от началото той е част от проекта.

„ По отношение на развиването на компанията бих споделил, че сме тъкмо там, където чакахме да се намираме... Плановете ни са амбициозни, освен фантазиите. Така че към този момент ги изпълняваме доста добре “, споделя Орлин Радев.

Днес компанията към този момент оперира в 45 страни в Западна Европа, Азия, Австралия и Северна Америка, като екипът ѝ е основан напълно в България.

Новата инвестиция им дава нови хоризонти. Радев споделя, че в този момент мощен фокус ще се постави върху интернационализирането на екипа. На първо време подобен ще бъде основан в Съединени американски щати , а в идващите 18 месеца бизнесмените възнамеряват да се нареждат и в Германия и Франция .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР