Да спят ли следобед децата в детската градина или да

...
Да спят ли следобед децата в детската градина или да
Коментари Харесай

Трябва ли следобедният сън в детската градина да е задължителен?

Да спят ли следобяд децата в детската градина или да играят на тихи занимания? В някои детски градини към този момент има право на избор.

Изследвания на психолози демонстрират, че 85% от децата сред 3 и 6 години, които спят следобяд, не си набират нужния нощен сън. Все още обаче няма прецизен отговор по кое време и дали децата би трябвало да престанат да спят следобяд, тъй като всичко е строго самостоятелно.

В 11 часа преди обяд атмосферата в тази детска градина е приповдигната. В ранния следобяд е надалеч по-тихо. Някои спят, други се отдават на тихи занимания. При подготвителната група се ползва смесен способ.

" Във възрастта, когато ние ги приготвяме в новата им обществена роля, т.е. да бъдат към този момент възпитаници, детето би трябвало да самоконтролира и личните си стремежи и когато му дадем правото да избира: " Днес искаш ли да почиваш? ". Децата стават по-рано от 15:30 за да може да организираме техните следобедни занимания. " - споделя Мария Врачева, шеф на 117 ДГ " Надежда " в София.

Като майка на две деца - Борис на 6 и Бистра на 4 години, Мария напълно поддържа правото на избор.

" При тях ежедневният темп е малко по-различен и той, да вземем за пример, към този момент няма потребност да спи толкоз дълго, колкото когато е бил на 4. Тя към момента има потребност от тази отмора, тъй като не може да изкара деня до края си в умерено положение. " - споделя Мария Мандаджиева, родител

Според психолози нормално децата стартират да се отхвърлят от следобедната сънливост сред 3 и 5-годишна възраст.

" Между 3 и 5-годишна възраст нормално децата поетапно стартират да се отхвърлят от дневната сънливост, като от един миг нататък, когато тя към този момент не е нужна, може да стартира да пречи на нощния сън, което не е целесъобразно. Това е най-дълбокият, най-възстановителният сън за него и когато му го осигурим, детето има по-добър имунитет, доста по-добре се развива. " - споделя Мария Йонова, психолог по детски сън.

В ДГ " Мирослава " в Пловдив от 5 години работят по метода " Монтесори ". Един от правилата му е правото на избор. Затова част от децата спят или лежат на обяд, а другите в това време, даже в същата стая играят на тихи игри. В началото на всяка образователна година се изследват настройките на родителите.

" За нас е значимо детето да се усеща задоволено и да идва стимулирано на детска градина, а когато се занимава с нещо, което му е прелестно, времето тук тече по-бързо за тези, които не спят и те се връщат задоволени у дома. " - споделя Светлана Симеонова, старши преподавател в ДГ " Мирослава ".

Има деца, които един ден спят, а различен не - като Калоян от трета група, който от време на време употребява следобедното време, с цел да научи нещо ново.

" Откакто е позволен този избор да го упражнява, седим по през целия ден на детска градина, защото е доста удовлетворен от престоя си тук и от всичко, което прави в детската градина. ", удовлетворена е Величка Такева, майка на Калоян

Засега няма спор на национално равнище има ли потребност от следобедния сън в детските градини. Но и спящите, и неспящите са водени от правилото да не се пречи на другия. И по този начин от дребни децата се учат да уважат правата на останалите хора.

Репортери: Цанка Николова, Мариела Хубинова
Оператори: Б. Сотиров, М. Милков, Ст. Станчев

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР