Да спрем да вярваме на тези, които ни обясняват, че

...
Да спрем да вярваме на тези, които ни обясняват, че
Коментари Харесай

Петър Москов: Конспираторите имат пряк път към болнично легло, Вие – не.

Да спрем да имаме вяра на тези, които ни изясняват, че Covid-19 e интрига и няма такова нещо, прикани доктор Петър Москов в изявление за Dir.bg.

Бившият здравен министър и сегашен заместник-директор в болница " Света Анна " отговори на въпроси на читатели и уточни, че разделянето на обществото по тематиката Covid-19 и неразбираемият път на пациента в здравната ни система са измежду главните проблеми, които незабавно би трябвало да се овладеят.

" Това не е нещо почтено, не е китайска кашлица, за която няма потребност от нищо, с изключение на от една хубава ракия, както доста хора ви обясняваха през месеците със личните си претекстове ", уточни Москов в онлайн предаването .

" Виждате образците. Проблемът е, че това са хора, които не просто приказват неистини, само че нямат смелостта да следват предписанията, които дават на хората от телевизионния екран. За всеки един от тези, които ви разправяха през месеците " Няма ужасно! Това е интрига " и за какво маската се държала в задния джоб, при най-малкото недоволство ще им бъде разчистен пътя до най-хубавото и най-качественото лекуване. На Вас няма кой да го разчисти. Защото това са огромни шоумени, политици, доктори и не знам какви още. Тези хора ще получат нужното, ще го получат макар Вас и вместо Вас. В двора на болничното заведение сега има 70 индивида, които чакат за тест. Леглата в болничното заведение са на практика запълнени. Ако се наложи обаче, за тези, които ви обясняваха, че това няма да се случи - на него ще му намерят някъде легло. Но на вас няма. Не им вярвайте, бъдете рационални - нито суматоха, нито разпищолване. "

Призивът на Москов пристигна паралелно с включването на един от най-големите скептици във връзка с пандемията - доцент Атанас Мангъров, в борбата с нея. От през вчерашния ден той е шеф на клиниката в Инфекциозна болница, където се лекуват всички пациенти от ковид.

Обществото - сред " Няма Covid-19 " и нервността

Според някогашния здравен министър обществото е разграничено 50:50 - сред хора, които са надълбоко обезпокоени от съществуването на вируса и хора, които изобщо не се интересуват, отхвърлят съществуването му и имат вяра в международни конспирации.

" Трябва да излезем от двете крайности - от това изобщо да не ни пука до това да мислим само и единствено за болестта. ", безапелационен е доктор Москов.

Вирусът не може да бъде погубен със седене у дома, а връщането към цялостен локдаун, както напролет, е стопански и душевен невероятно за хората, счита доктор Москов. Целта би трябвало да бъде опазване на икономическа и обществена интензивност при поддържане на избрани равнища на болест, която здравната система може да поеме.

Национален консенсус към ограниченията против разпространяването на ковид, моментални обезщетения поради затварянето на бизнеси и изрично преструктуриране на здравната система, с цел да отговори на потребностите - това са безусловно наложителните стъпки, посредством които към момента можем да се измъкнем от Covid-19 пандемията с минимални жертви. Този проект би могъл да тушира суматохата, счита Москов.

 Николай Василев: Много българи нямат проект Б - не се научиха да пестят Виж още

Пътят на пациента

" Това, което липсва на хората, е потребността от това да знаят, че на редовно равнище те имат спокойствието и имат своя път, в случай че са инфектирани. И този път е авансово начертан и явен за тях. Ако седнал съм у дома, кашлям, кихам и по малкия екран споделят, че това най-вероятно е Covid-19, аз би трябвало да знам пътя по какъв начин да стигна до диагноза, лекуване, до консултация, до болница, в случай че се постанова. Ако знам, че мога да се обадя на персоналния си доктор, а той е стимулиран финансово и логистично да прави тази работа, той може да ми назначи тест, проучване дали съм инфектиран или не, тъй като по този начин е решил от моите недоволства. Държавата би трябвало да ни подсигурява подобен път - да си вършим проби и да си сложим диагнозата, само че с назначен тест от доктор. Това би трябвало да бъде обезпечено и да не бъде обвързвано с нашата опция да го платим. Липсата на подобен път води до безспорен ужас в душите на хората. Едва в последната седмица започнаха да се вършат стъпки в тази посока. До неделя персоналните лекари и доболничната помощ, някаква част от лечебните заведения, не участваха в отговора на здравното предизвикателство ", уточни Москов и добави, че министърът на опазването на здравето би трябвало да може да разпорежда на лечебните заведения избрани функционалности по отношение на битката с епидемията.

Регионални ограничения при покачването на заразeни в кокретните региони, които са съпроводени с коренна смяна във философията на финансовата отплата е друга незабавна мярка.

" Ако нашият ресторант е затворен за една седмица поради ограничения, които авансово са ни ясни, то мигновено би трябвало да бъдат обезщетени. Тогава хората не стават естествени съперници на самата битка с епидемията. "

Хората би трябвало да знаят, че вероятността 10-12 дни след първия позитивен тест да бъдат заразни клони към нула. След престой в болница никой не може да ви задържи, тъй като при изписването от болница би трябвало да ви бъде изработен тест, а не просто да ви изпратят у дома.

В битката с коронакризата би трябвало да бъдат включени колкото се може повече лечебни заведения.

" Болница " Света Анна ", в която работя, дружно с още 5 лечебни заведения, поемат над 80% от целия товар. В невъзможността си да отговорят, бяха построени тези центрове, фургони, в които могат да Ви тестват. Но това е в допълнение натоварване за тези 50-60 места, които до момента дават отговор на нещо. Ако ги натоварим с всичко останало, изрично до 2 седмици тези места, в които до момента съумяваме да покрием всички луфтове в здравната система, те ще се срутят. Няма да устоят, в случай че бъдат оставени сами. Жертвите ще са неведнъж повече. "

Изкуствено основан ли е вирусът?

" Този вирус може да се получи по Божий път. Фактът е, че това е нещо, с което не сме се срещали. Аз и Вие не сме хората, които ще могат да схванат дали това е направено по неестествен път или не, само че съвместяването на тези типове рецептори, които се хващат за нашия организъм на едно място, е нехарактерен. "

Вижте цялото изявление с доктор Петър Москов в новия епизод на .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР