Да сме умни и да сме успели, невинаги са две

...
Да сме умни и да сме успели, невинаги са две
Коментари Харесай

Признаците, че сме по-умни, отколкото смятаме

Да сме умни и да сме съумели, не всеки път са две взаимно свързани избрания. Въпреки това, поставяме старания да изпъкнем с разсъдък, пък верният човек може да го забележи в точното време. Със сигурност не си задаваме всеки ден въпроса какъв брой тъкмо умни сме, а и отговорът му би бил много колеблив и индивидуален.

Но умственият ни багаж не се мери единствено с оценките от учебно заведение и с резултата на теста за просветеност. Изследователи се занимават с този въпрос отдавна. Оказва се, че има доста неподозирани признаци за това, че май сме по-умни, в сравнение с считаме.

Нощна птица

За никого не е загадка, че едни от най-велите писатели основават своите шедьоври в дребните часове на нощта. Ако вместо да се реем в страната на сънищата дружно с множеството естествени хора, сме в цялостна кондиция да творим (и по-късно да не се срамим от резултата), значи май IQ-то ни не е за подценяване.

И си имаме положително опрощение да стоим до късно вечер и да спим до обед през уикендите. Разбира се, в случай че съумяваме да оползотворим най-малко една част от време, в което сме жертвали съня си.

Сами, само че не самотни

Според проучване на Британския вестник по логика на психиката, хората, които избират своята лична компания през тази на други, демонстрират по-високи равнища на просветеност. Както се споделя, те са си самодостатъчни.

Според друго проучване, същите тези хора изпитват и по-малко задоволство от социализирането и връзката, изключително в случай че тя няма някаква добавена стойност. В противоположен случай е просто загуба на време.

Домашният любим

Според няколко проучвания, извършени измежду студенти и младежи, притежателите на котки демонстрират по-високи резултати на проби за просветеност и когнитивни качества. Притежателите на кучета пък са по-чувствителни и прочувствени.

Закърмени с разсъдък

Според проучване от 2007 година, извършено измежду 3000 деца в Съединени американски щати и Нова Зеландия, има правопропорционална взаимозависимост сред това дали сме кърмени като бебета, и нашия разсъдък. Тук въпросът е малко противоречив от научна позиция, само че сигурно естественото хранене е по-полезно във всяко отношение, по тази причина сме склонни да имаме вяра.

Ляво или дясно

През годините левичарите постоянно са свързвани с по-голяма податливост към престъпния действия - поради огромния брой хора, пишещи с лява ръка, попаднали в полицейските летописи.

Но пък редица проучвания заключват, че особеното мислене на хората, които си служат най-вече с лявата ръка, ги прави по-креативни и креативен настроени. Особено мъжете.

Високо и освен

Шегата, че нависоко мозък не пораства я е чувал всеки, който се извисява с няколко сантиметра над хората от обкръжението си. Но истината е напълно друга. Според проучване на учени от университета Принстън, децата до тригодишна възраст, които не са обременени от просветителната система, демонстрират повече просветеност, в случай че имат и повече сантиметри на височина.

Смях в залата

Да сме занимателни е една в действителност позитивна линия, която може да ни помогне в доста житейски обстановки. А и възприятието за комизъм е измежду водещите критерии при избор на сътрудник.

А с цел да бъдем в действителност занимателни, без да ставаме за смях в очите на близките, би трябвало да притежаваме забележителна доза разсъдък, сочат проучванията. Остроумието, самоиронията и усетът по кое време каква смешка да се пусне, не са за всеки.

От другата страна

Редица проучвания поддържат изказванието, че в случай че в ученическите си години сме блеснали с разум и разсъдък, шансът в бъдеще да злоупотребяваме с алкохол или с леки опиати се усилва. Някои намират връзка с високите условия, които е имало към тях.

А и колкото повече знаем за света, толкоз повече има какво да ни разочарова с него. Въпреки че нездравословните вещества не вземат решение този проблем по никакъв метод, написа Business Insider. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР