Да сме непримирими към малограмотните, някои от които дори претендират

...
Да сме непримирими към малограмотните, някои от които дори претендират
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Петко и Пенчо Славейкови ни дадоха в ръцете оръжието на познанието и културата

Да сме непримирими към малограмотните, някои от които даже претендират да ръководят България, прикани вицепрезидентът на Националните Славейкови празници в Трявна

„ Героите на национално-освободителните битки се изправиха с пушка в ръка против петвековния подтисник. Имаше и други, не по-малко мощни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощност, сътвориха българските духовни институции. Те държаха в ръце оръжието на познанието и културата. Петко Славейков и Пенчо Славейков ни дадоха това оръжие и в случай че сме почтени техни наследници, не би трябвало да го изпускаме. " С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна, където бяха открити Националните Славейкови празници, които се организират под патронажа на президента Румен Радев.

„ Баща и наследник Славейкови живяха на границата на две столетия, завещаха неотстъпчивост към всички, които не помнят образованието и културата, безкомпромисност към малограмотните, които претендират да ръководят България ", съобщи Илияна Йотова и напомни мъдрите и оракулски думи на Петко Славейков: „ Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено от корена. "

„ Сгушена в Балкана, приказна Трявна притегля мало и огромно от близо и надалеч, даже от чужбина, на обичайните Славейкови празници. Цветната палитра от събития и прекарвания, които за поредна година сте подготвили, ще утолят жаждата на хората за просвета и другарство ", уточни вицепрезидентът.

Към жителите на Трявна Илияна Йотова се обърна с думите: „ Вие сте щастливци, тъй като тук се родиха едни от най-светлите български персони. В началото на 20 век, в първите години след Освобождението, те бяха „ българи от ново време ", обединили традициите на българското Възраждане с модерното обучение и просвета на Европа. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР