Да сме наясно още от самото начало - дали в

...
Да сме наясно още от самото начало - дали в
Коментари Харесай

От мусаката до зарята

Да сме наясно още през цялото време - дали в новогодишната нощ ще има заря или няма да има, мен въобще не ме интересува. Ако бяха пропуснали зарята, без да го разгласят тържествено, нямаше и да виждам. Нямаше да виждат и множеството от празнуващите. Но защото го оповестиха, с цел да се изфукат какъв брой са прогресивни и по какъв начин поддържат новаторски дела, публичното мнение се раздвижи. Раздвижи се, тъй като във всеки един миг по пътя към окончателния трансхуманизъм би трябвало да има страдалчество, би трябвало да има отвращение! Постигането на задачата няма значение, а само шумотевицата към нейното гонене.

Така след мусаката, кралица на ефира, звезда на обществените мрежи стана зарята.

Какъв е казусът, каква е идеята? Привидно идеята е свободата да вдигаш звук с пиротехнически средства. Как по този начин ще ни отнемате тази независимост, кой ще дръзне да ни я отнеме, оная Фандъкова ли?! Гърменето е необичайно положение на духа. Вероятно идва от остарели хайдушки времена, когато мъжът е желал да покаже на съседа си, а и на света, че е въоръжен и рисков. Как го е показвал преди изобретяването на барута и разпространяването на огнестрелните оръжия, ми е мъчно да си показва. Дали в новогодишната нощ е стрелял с лък в небето, дали е хвърлял копие? Дали се е подавал до кръста от прозореца на замъка си, размахал огромен меч? Всичко това е прекомерно тихо за кръвожадния съвременник.

Разбира се, повдигането на звук с пиратки и китайски илюминации е надалеч от тази философия, от философията на демонстрираната въоръженост. То е някакъв неин недоразвит излишък, чиито смисъл към този момент се размива в мозъците на гърмящите.

Аргументът че гърмежите тормозят животните не бил съответстващ към духа на новогодишната нощ. Така споделиха критиците на общинската самодейност и може би с право. Градовете били място за шумене, а животни се гледали на село. Не, градовете не са място за шумене. Това може да е мироглед единствено на някой нов жител, за който Студгарт (Студентски град) е най-престижният квартал на София, а лятно време върви да куфее и да се чифтосва на Слънчака. Според мен (а аз съм жител най-малко от пет поколения) да гърмиш от алкохолен екстаз не е белег на неустрашимост, а на дивотия, сходна на онази преднамерено да направиш мотоциклета си отвратително гръмък, единствено че доста по-евтина и по-достъпна за необятните национални маси.

Дискурсът за напрежението на животните се задълбочи до такава степен, че бе изваден вехтият мотив за мъчението на кучетата в жилищата - вие ги изтезавате в жилищата си, а на Нова година сте се загрижили да не им се гърми! Помня, преди години на Монтето (това е градинката на НДК), където разхождах своя Архан декор Дарон, ме спря червендалест господин и ме попита къде живее кучето ми, а когато му отговорих, че споделя дома ми наедно с мен и фамилията ми, той изрази някакво комплицирано възприятие сред учудване и отвращение:

- Ама не се ли мъчи в жилището?

- А вие мъчите ли се във вашия? - попитах. - На двора ли предпочитате да живеете? Вързан на синджир в дървена колибка?

Според неговата философия, види се, кучетата са по-щастливи на двора, в сравнение с у дома, а най-щастливи са " на независимост " в гората. Може би поради това червендалестите дами и господа като него точно там изхвърлят кучетата си, откакто им се наситят, откакто те пораснат и към този момент не са сладки кутрета, които стават за играчка на червендалестите им деца.

Да мислиш, че мястото на кучето не е в дома ти, а в стопанския двор при кокошките и прасето - точно това е селският мироглед по въпроса.

Но де да беше единствено то! Скоро казусът се идеологизира и политизира. Понеже самодейността излезе от някакво Неправителствени организации, а това е извънредно демократично, то " консерваторите " се почувстваха длъжни да застанат на противоположната позиция просто ей по този начин, напук. Някои го трансфораха даже в своя идея и не знам дали не пропуснаха самата Нова година в старанието да популяризират върху всички справедливия си яд. Приеха анулацията на общинската заря като посягане върху персоналните си свободи. И не инцидентно употребявам множествено число, тъй като има фундаментална разлика сред " независимост " и " свободи ". Похвалиха се, че Варна щяла да пуска по един залп допълнително за всеки град, овладян от либералите и отменил новогодишната си заря, като че ли става дума за гражданска война, за революция, когато броим силите на положителното и силите на злото. В което има някакъв смисъл, тъй като либералите се самозабравят и в името на малцинствените свободи брутално погазват мнозинствените. Заради домашните любимци, бездомните животни и някакво Неправителствени организации, на което му се къса сърцето за тяхната орис, те лишават от свободен избор на пиротехника необятните градски маси, болшинството от празнуващото човечество.

Най-смешното е, че позицията на консерваторите за правото на всеки да гърми и да взривява когато и да е на денонощието и във всяка точка на градската карта всичко, що се предлага в профилирания магазин, е извънредно демократична, нещо като това, че никой не може да ти забрани да определяш самичък пола си. Изрази себе си с пиратката, която най-добре дава отговор на твоята неповторима характерност! Бъди какъвто си, улови мига! Ето за тези права и свободи на процедура се застъпиха консерваторите, мислейки че окупират големи демократични територии, а в действителност се натурализираха в тях и се смесиха с локалното население.

Аз пък съм срещу самостоятелните свободи на някой пийнал селяк гордо да хвърля пиратки от прозореца си до 7 часа сутринта. Какъв ме прави това - реакционер или либерал, жител или селянин? Общината, в случай че обича, да откри метод да се оправи с пияния селяк, па дано си пусне формалната заря за 5 минути в среднощ. Защото да замениш зарята със светлинно шоу в действителност е леко джендърско. Не знам кой ги ражда тези хрумвания в общината, само че мисля, че мога да се досетя.

И по-малко идеология в новогодишната нощ! Живо-здраво следващата година, следващата година, до амина и прочие! Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен и изпепелен с китайски пиратки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР