Да скъсаме с икономиката на ишлемето, с евтиния труд и

...
Да скъсаме с икономиката на ишлемето, с евтиния труд и
Коментари Харесай

Дончев: Да скъсаме с икономиката на ишлемето, да произвеждаме скъпи и уникални неща

Да скъсаме с стопанската система на ишлемето, с евтиния труд и да произвеждаме и да изобретяваме и произвеждаме неповторими и скъпи неща, като това би трябвало да стартира от промяната в образованието, тъй като каква ще е страната ни след 15-15 години зависи от протичащото се през днешния ден в клас. Това съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев по време на онлайн полемика в петък, отдадена на първия дирек от българския План за възобновяване и резистентност, наименуван " Иновативна България ". Предвидените за него средства са над 2.4 милиарда лева

Ако желаеме да се развиваме по-амбициозно стопански, няма смисъл единствено от увеличение на мащаба и на машинния парк, а трябват сложни ограничения, обвързани с политики и с промени. Според него би трябвало да се стартира от образованието, където спектърът от потребности и благоприятни условия е голям.

Първо би трябвало да се подсигурява, че всички деца са в клас, а не другаде, тъй като не би имало смисъл от добра просветителна система, в случай че над 10% от децата са отвън нея, счита той. На входа на просветителната система е значимо да подсигуряваме, че децата са в клас, а не някъде другаде, да обърнем внимание на просветителната среда и мотивацията на учителите. Имаме потребност да знаем дали тази система с изключение на положителни фундаментални познания дава и умения, скъпи и за живота, и че е насочена към пазара на труда, уточни вицепремиерът.

Според него акцентът би трябвало да е върху естествените науки и инженерните дисциплини, каквито са международните трендове, а и потребностите на пазара на натрупа. Предвижда се цифровизация на образованието, само че освен като хардуер и програмен продукт, а и основаването на съответни цифрови умения , тъй като това е пулсът на бъдещето. сподели още Дончев.

Тиха гражданска война в образованието
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР