Да си погребан жив под снега е един от най-ужасните

...
Да си погребан жив под снега е един от най-ужасните
Коментари Харесай

Дроновете помагат, но не могат да заменят кучетата и спасителите в лавинните операции

Да си заровен жив под снега е един от най-ужасните кошмари, който може да се случи на човек. Скиорите и сноубордистите, които търсят адреналинови преживявани, са изложени на висок риск от лавини.

Повече от 150 души умират поради лавини всяка година, написа BBC. Тъй като времето за реакция е доста значимо, производителите на безпилотни летателни апарати считат, че тези устройства могат да открият човек доста по-бързо от избавителен екип.

Понеже местата, на които се случва да бъдат затрупани туристи, са мъчно налични пешком, на избавителните екипи от хора и кучета им лишава повече време, с цел да стигнат до местоположението.

Дроновете стигат по-бързо и дават опция на спасителите да изчистят огромните преспи сняг от високите места посредством експлозиви, които придвижват.

Някои планински избавителни служби настояват, че дроновете могат да понижат времето за стигане до жертвата с 50%, тъй като те отвисоко претърсват доста по-голяма повърхност в сравнение с индивида.

Повече от 90% от хората, затрупани от лавина, оцеляват, в случай че се извадят до първите 15 минути. След 45 минути опцията жертвата да е жива спада до 20 %.

Чешката планинска работа употребява безпилотните апарати Robodrone Kingfisher, които са оборудвани с камери и могат да открият покрит скиор посредством радиопредаватели. За да се случи това, те работят на периодичност от 457kHz.

Вече доста от раниците и обувките се вършат със специфични системи, чиито предаватели могат да бъдат засечени от спасителите и дроновете при положение на случай.

Дори да засекат сигнала на предавателите и да открият затрупания, дроновете към момента не могат да копаят. Тук към този момент е незаменима намесата на избавителни екипи и кучета.

" Целта е да ги намерим и да ги извадим колкото се може по-бързо. Ето за какво множеството затрупани хора са избавени от техните спътници, а не от избавителните задачи ", споделят спасители.

Дроновете могат да бъдат потребни за намирането на точната локация и времето, за което съумеят да я открият. Но те към момента не могат да свършат най-важната част - да извадят хората. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР