Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята

...
Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята
Коментари Харесай

Да навеждаме глава, когато превземат Украйна, е безумие

Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята да отмине, да не се включим в общото подкрепяне на Украйна, с цел да мине по-бързо тази война, да бъде завладяна Украйна, след това и Молдова и Русия да стигне границата на Румъния, е безумство. В това беше безапелационен министър-председателят Кирил Петков.

" Путин изпрати 3 ракети, до момента в който аз бях там и видях по какъв начин се разрушават в един блок, по какъв начин убиват 15 индивида. Това не е българският интерес ", сподели Петков пред бТВ. Той отхвърли да разяснява думите на президента Румен Радев от през днешния ден, само че въпреки всичко сподели, че съгласно него президентът не е имал поради държавното управление с думите си за " користни политически цели ": " Той ни познава и знае, че пазиме българския интерес. "

" Продължаваме промяната " предлагаме Народното събрание да гласоподава за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, в което влиза всичко, в това число и оръжия. Въпросът е какво желаят украинците от нас, съобщи Петков и описа:

" Зеленски ме помоли за нещо напълно съответно - ремонт на техните съветски машини в нашите фабрики. Това е военно-техническа помощ. Той получава оръжия от доста страни и те са съвременни и им дават късмет ", описа още Петков. " Терем " и " Авионамс " могат да извършат тези поправки, а това е и в наш интерес, защото напоследък заводите нямали доста работа.

" Докато тук това се трансформира в политическа дъвка, там този човек има действителни потребности. Той ми сподели: " Имам 15 тона жито в Одеса, може ли през Варна да ми помогнете да го изнесем. Имаме спомагателен ток, може ли да го изнесем през България, тъй като не го използваме ", описа Петков и добави, че Българя може да продаде тока на Гърция, която употребява газ за произвеждане на ток, като по този начин гръцкият газ ще се освободи за района.

Според премиера всички сътрудници осъзнавали, че в миг на война да падне държавното управление е доста безконтролно и не има вяра да го създадат. Коалицията ще оцелее след гласуването в Народното събрание, безапелационен беше Петков.

Министър-председателят не отговори еднопосочно на въпрос дали български оръжия стигат до Украйна през други страни, само че изясни, че ние нито носим отговорност, нито можем да се похвалим с това, в случай че се случва.

По мотив отхвърли на държавното управление да продължи да доставя газ от Русия в рубли, Петков разяснява: " Ако се съгласим да плащаме газа на Русия в рубли и то на обменен курс, какъвто те решат, без да се съблюдава контракта ни, що за страна сме? Или си държим позицията и никой не ни споделя какво да вършим, или си държим главата надолу и може би подаряваме едно кученце ".

Той изрази удивление за какво през ноември тогавашният началник на " Булгаргаз " е отказал 2/3 от азерското количество газ за България до юни. " Защо тъкмо преди войната и за какво тъкмо до юни? ", попита Петков. По думите му решението е взето едностранно, без да е известен тогавашния длъжностен министър, което също било голям въпрос.

В момента държавното управление водело диалози тези доставки да се възстановят преди юни, като всичките 1 милиарда кубични метра могат да преминат през Неа Месембри. В този случай и цената щяла да е по-ниска от тази на съветския газ.

Петков изясни и за какво държавното управление взима различните количества газ през снабдител. " Не можем да закупим количества, преди " Газпром " да не спре газа, тъй като търговете са на месечна база. Министърът на енергетиката е направил по този начин, че да имаме опция в деня, в който ни спрат съветския газ. От идващия месец чакаме да купуваме количества непосредствено без медиатори ".

По думите на Петков България даже можело да се трансформира в решение за целия район, в случай че по Трансбалкански поток, който сега е свободен, тръгне газ наопаки към Украйна - от юг на север. Освен това по този начин ще падне цената, тъй като ще купуваме доста по-големи количества.

На въпрос ще наложи ли Европейски Съюз ембарго на съветския нефт, Петков отговори с " не " на този стадий, тъй като страни като България, Румъния, Австрия не могат да го понесат. Засега България няма да стопира износа на ток.

Компенсациите за ток за бизнеса ще бъдат удължени и за идващия месец май, за юни към момента не се знае. Относно намаляването на Данък добавена стойност за хляба и зеленчуците обаче Петков остана песимистичен, защото тази мярка ще облагодетелства всички - и небогати, и богати. По-разумно било да се дават целеви помощи като купони за храна. Решение ще се вземе в идващите до 10 дни.

Относно апела си всеки да подари една заплата за помощ на Украйна, министър председателят изясни, че е желал да покаже на хората, че когато има мощна мотивация, всеки може да помогне. " Държавата е разпределител на пари, тя не има пари. Не би трябвало да бягаме от отговорност. За разлика от Борисов, аз като кажа " давам пари ", давам моите пари от моя джоб. Всеки си носи личната отговорност, не може страната да взема решение всичко, само че аз не тичам и от отговорността на страната ".

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР