Да си мъж в Латинска Америка не е лесно. Там мачизмът

...
Да си мъж в Латинска Америка не е лесно.
Там мачизмът
Коментари Харесай

Идва ли краят на властващия мачизъм на Латинска Америка? 


Да си мъж в Латинска Америка не е елементарно.

Там мачизмът е толкоз надълбоко залегнал в съзнанието на хората, че ги сковава от боязън и даже лишава човешки животи. В района мъжът е този, който в никакъв случай не плаче, който не демонстрира страсти, не се заема с домашен задания и в случай че го ударят, не отвръща другата буза, а удря още по-силно в отговор.

Именно тази просвета кара Хенри Мурейн от колумбийската столица Богота да се запише на карате, когато е на 11 години. 45-годишният мъж си напомня, че по това време постоянно е причакван от по-големи момчета в парка, които го провокират да се бие.

Ако Хенри откаже да се бие, момчетата стартират да го наскърбяват на „ женчо “ и го пребиват.

Пред „ Шпигел “ той добавя, че точно тогава взема решение, че е време за уроци по бойни изкуства. Още през идната година тормозът над Мурейн стопира, само че контузията остава и до през днешния ден. Затова той желае да подеме културна гражданска война, която един път вечно да постави завършек на властващия мачизъм в Латинска Америка. Но задачата му по никакъв начин няма да е лесна.

В момента Мурейн работи с няколко неправителствени организации в Колумбия, както и взаимно с градската администрация на Богота.

С помощта на общината Хари съумява да разкрие гореща линия за мъже, на която те могат да позвънят, когато са на ръба на изблик на експанзия. Заедно с това той развива и школа за мъже, където да се учат да правят домашен действия и грижи за децата. По мнение на Мурейн задания като готвенето ще им оказват помощ „ да разсъждават над мъжествеността си “.

Към момента Хари и сътрудниците му се концентрират върху места, в които е съсредоточено мъжкото наличие – компании, ръководени от мъже, „ мъжки “ специалности в университетите и други.

Мурейн акцентира, че мачизмът постоянно е тясно обвързван с престъпността и с облика на готиния мъж, който прекрачва всички правила.

По тази причина напъните му са ориентирани и към пандизите, където мнозина излежават присъди за тежки телесни повреди и ликвидиране поради своята несдържаност и нападателен манталитет. За да се промени наклонността, би трябвало да се смени целия разказ към разбиранията за неустрашимост в Латинска Америка, безапелационен е Мурейн.

Освен експанзията, друга причина за високата престъпност у мъжете в Колумбия и района е ревността. Много представители на мощния пол считат, че тялото на дамите им им принадлежи и това води до прояви на ревнивост и домашно принуждение.

Затова Мурейн и екипът му основават поредност от къси просветителни филми, които да демонстрират на мъжете в кои моменти би трябвало да покажат повече от страстите си и в кои – да обуздават гнева си.

Един от филмите да вземем за пример споделя сюжета за момиче на 15 години, което би трябвало да заяви на фамилията си, че е бременно. Бащата има два разновидността пред себе си – да избухне и да набие съгрешилата си щерка или да се овладее и да прегледа проблема по-трезво. Кой е правилният отговор съзнателно е оставено на феновете да преценяват.

Според Хари Мурейн над 80 % от жителите на Богота признават, че не са отгледани от положителни татковци и че са били подлагани на душевен и физически тормоз като деца.

Бащата на Мурейн, към този момент мъртвец, е бил прочувствен човек, поради което пък е търпял насмешки от свои другари. По мнението на Хари поради мачизма доста мъже пропущат скъпи прочувствени моменти с децата си и с половинките си като игри, къпане на бебето или готвене с колегата.

„ Мачизмът отхвърля мъжете да са хора и води до обстановки, в които те не знаят нито от какво имат потребност самите те, нито от какво имат потребност близките “, безапелационен е Хари.

В школата си той приканва мъжете да приказват за възприятията си, да разкриват повече от себе си и да споделят паниките си, даже те да са незначителни. На края на всеки курс посетителите попълнят анкета с разнородни въпроси като това кой би трябвало да сменя памперсите и да се грижи за бебето.

За страдание, отбелязва Мурейн, към момента има мъже, които даже и след седмици на курсове, показват, че сходни неща са женска работа и че мъжете нямат умеенето да сменят памперси и да пълнят шишета с мляко.

Пример за мъчно изкоренимия мачизъм е и шефът на Съюза на таксиметровите водачи в Богота, който обществено съобщи, че дамите водачи на Uber е по-добре да се преориентират и да си стоят в кухнята.

Рикардо Алион, съосновател на неправителствена организация за половете в Мексико сити, споделя, че мъжете в района от време на време даже не осъзнават какъв брой сексистки се държат. Пред QZ той прибавя, че в множеството случай зад експанзията и сексизма се крият дълбоки прочувствени контузии още от детството.

Освен това съгласно изследване, извършено от Алион през 2018 година, двама на всеки петима латиноамериканци счита, че дамите преувеличават, когато рапортуват за домашно принуждение или тормоз на работното място.

Подобни схващания демотивират дамите да оповестяват, че са жертви на принуждение, и ги кара да се питат дали пък казусът не е в тях.

Алион е уверен, че до момента в който тематиката с токсичния мачизъм не стигне до учебните заведения и не стартира да се разисква от най-ранна детска възраст, ситуацията няма да се промени фрапантно. Той показва, че старания като тези на Мурейн са стъпка в вярната посока, само че доближават единствено до шепа мъже.

„ Някой би трябвало да изкара експанзията от главите на латиноамериканските мъже. Не можем повече да стоим със скръстени ръце “, споделя още Алион, представен от webcafe.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР