Да си лидер означава да знаеш, кога е дошло времето

...
Да си лидер означава да знаеш, кога е дошло времето
Коментари Харесай

Джери Адамс – Мандела от Белфаст

„ Да си водач значи да знаеш, по кое време е пристигнало времето за смяна и това време е в този момент ”, съобщи на 18 ноември в Дъблин ръководителят на ирландската националистическа партия „ Шин Фейн ” Джери Адамс. Преди да разгласи желанието си да се отдръпна следващата година от поста, който заема от 1983 година насам, и да не се кандидатира на идващите парламентарни избори в Ейре. Препълнената зала го изпрати от трибуната със сълзи и гръмки аплодисменти.

“Противоречива персона ” е едно от тези исторически клишета, които сякаш в последно време са позагубили от цената си. И от време на време се употребяват повече като опрощение. Но малко на брой се вписват толкоз цялостно в този израз, колкото Джери Адамс, безспорно най-разпознаваемото лице на ирландски политик за множеството европейци, от близо четири десетилетия.

А сравнението с Нелсън Мандела в заглавието не е нито е ново, нито автентично. През годините е правено от мнозина историци и анализатори. И е също толкоз спорно.

Безспорно е че и двамата са били водещи фигури на едната страна в отколешна историческа омраза и от въоръжената битка по всевъзможен начин са я тласнали до масата за договаряния. И в последна сметка до мир и взаимно общуване с другата страна. С което са постигнали нещо немислимо за времето си.
Но истината е, че всеки схваща историята черно-бяла, когато става въпрос за непознатата битка. И борците за независимост на едни, постоянно са терористите на други.

Новината за оповестеното отдръпване на Джери Адамс доближи стремително медиите във Англия – означи се необятно в съботните вечерни излъчвания и беше небрежно заровена в потока вести и мнения от и за Зимбабве в неделя. В последна сметка става въпрос за човек, на който е било неразрешено да се дава каквато и да е публичност по английски медии до 1994 година и чието име носи горчиви мемоари за мнозина.
Джерард “Джери ” Адамс е роден на 6 октомври 1948 година в Балимърфи, западните квартали на Белфаст, в фамилията на потомствени републиканци. Едноименният му дядо е деец от Ирландската война за самостоятелност (1919-21 г.), а татко му Джери Адамс-старши е член на Ирландската републиканска войска (ИРА) от 16-годишен.

Младият Джери Адамс избира в началото пътя на мирната опозиция и на 19-годишна възраст, през 1967 година става член на Ирландската асоциация за цивилен права в Белфаст. Мирните прояви на републиканците обаче не се посрещат задушевно от английските управляващи и юнионистите и през 1969 година в Северна Ирландия са изпратени войски за потушаване на напреженията, избухнали в градовете Белфаст и Дери. Активен в митингите, през 1972 година Джери Адамс е интерниран от английските управляващи, само че по гледище на ИРА е освободен, с цел да взе участие в делегация, договорила кратко-просъществувало тогава помирение в Северна Ирландия. Арестуван още веднъж на идната година, Джери Адамс остава зад решетките до 1976 година, а 12 месеца по-късно английските управляващи публично смъкват обвиняванията против него за участие в ИРА (което той и до момента отхвърля в миналото да е било факт).

През 1983 година Адамс е определен за ръководител на “Шин Фейн ” и дава подтик на съществени промени в партията. Към края на 1980-те, оживял след два опита за нападение против живота му, Джери Адамс е съумял да изведе “Шин Фейн ” от позицията на политически маргинал, непроменяемо свързван с ИРА, да я вкара в Народното събрание на Ейре и в светлината на прожекторите. През 1994 година тогавашният президент на Съединени американски щати Бил Клинтън издава на Джери Адамс 48-часова виза, с цел да взе участие в мирна конференция в Ню Йорк, макар митингите на Лондон. Същата година ИРА афишира едностранно преустановяване на огъня, което е основата, върху която се реализира Споразумението от Разпети Петък през 1998 година Тогава Джери Адамс отстъпва мястото си в споделеното ръководство и Народното събрание на Северна Ирландия на съратника си Мартин Макгинес, умрелият по-рано тази година някогашен вицепремиер.

Зорко бдящ за спазването на съглашението при първата рецесия на взаимното ръководство през 2003 година, Джери Адамс се включва интензивно в договарянията за възобновяване му и съумява да го реализира три години по-късно. С контракта сред него и починалия към този момент нравствен и политически лидер на юнионистите, свещеник Иън Пейсли през 2006 година ИРА освен стартира цялостното си разоръжаване, само че и за първи се ангажира да оказва поддръжка на полицията в Северна Ирландия. Служителите на която до тогава са били публично оповестени за “легитимни цели ”. И това преди едвам 11 години.

Смутните времена

Кървавите талази на гнет, осъществявани от ИРА и съперниците й от Ълстърските лоялисти, и репресиите на английската полиция и войска през 30-те години на “Размириците ” (1968-1998 г.) са белязали спомените на генерации, както от двете страни на границата в Северна Ирландия, по този начин и непроменяемо в самата Англия. Без да се броят спорадичните изстъпления от този момент, единствено за посочения интервал жертви в спора падат 3532 души, повече от половината от които (1841) са цивилни жертви. Мнозина “безследно изчезнали ” към момента се издирват; следствия и правосъдни каузи към момента се водят; спомените са към момента пресни.

ЗА НЕГО

Без него терорът щеше да продължава
Джери Адамс беше този, който повече от всеки различен републиканец, поемаше персонални опасности с цел да спре убийствата, осъществявани от ръцете на сътрудниците му. Това няма да е никаква разтуха за фамилиите на жертвите от атентатите в Ла Мон или Енискилен, само че без Джери Адамс най-вероятно ИРА към момента щеше да прави акции на принуждение и към момента щяха да убиват хора.  
Емон Майли,
ирландски публицист
и коментатор

Остава непосредствен
до корените си

Оставането му на власт толкоз време се дължи на това че остава непосредствен до корените си. Политическият път на Джери Адамс стартира като публичен водач и той постоянно се е държал като гласът на своята общественост, по време на някои от най-тежките и горчиви събития от актуалната ирландска история. Произходът му от западните квартали на Белфаст е фундаментален за това да схванеш какъв човек е Джери Адамс.
Конър Мълвоу,
учител по история
на Ирландия в “Юнивърсити Колидж ”, Дъблин

Подценяван е, тъй като е затворен и спокоен човек
Той (Джери Адамс) залага на меката мощ. Според мен е много затворен човек, много спокоен и по тази причина подценяван. Трудно можеш да влезеш в главата му и да схванеш какво тъкмо мисли.Оставам с усещането че избира да си пази картите. Но в директните ни контакти постоянно е бил доста открит.
Дара О`Брайън,
представител на опозиционната ирландска партия “Фиона Файл ” 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР