Да си жена и шеф едновременно отдавна не прави на

...
Да си жена и шеф едновременно отдавна не прави на
Коментари Харесай

Жената-шеф

Да си жена и началник по едно и също време от дълго време не прави на никого усещане. Само дето по предписание дамите са в много по-трудна обстановка, даже и поради неизбежното жонглиране сред отговорностите към семейство, деца и нарасналите служебни условия. Да не приказваме за излизането в майчинство и прочие женски затруднения по пътя на кариерата. Но това е друга тематика. Помагат или пречат особеностите на женската ни природа в изпълняването на мениджърски функционалности? Отговорът няма по какъв начин да е еднопосочен, още повече че всяко резюме е неправилно. Въпреки това има типично мъжки и типично женски качества, както и модели на държание, присъщи за всеки от половете.

Кои типично женски особености са в помощ на дамите-началници?

Мекотата, заложена в женската природа. Не тръгваме по мъжки безусловно с рогата напред, не одобряваме всяка проблематична обстановка като на война.

По-голямата ни комуникативност, способността да поддържаме връзка. Това прераства в неуморност при изясняване на личната позиция, обяснение и отново обяснение, увещание на другата страна с доводи.

По-компромисни сме – в по-голяма степен сме подготвени да използван правилото на танцовата стъпка „ две напред едно обратно “, като сме с ясното схващане, че макар лекото оттегляне, е по-важно да не изгубим вярната посока.

Подчиненият повече може да се довери на дамата началник и тя да го разбере, когато той има персонални проблеми и те му основават краткотрайни усложнения в работата.

Жените са по-отговорни, изпълнителни и точни, когато поемат някакъв ангажимент.

Кои женски качества им пречат?

По-голямата ни емоционалност, стигаща до раздразнителност. Това нагнетява атмосферата измежду екипа, основава възприятие за неустановеност и напрежение у всички.

Дребнавост и формализъм. Жените в по-голяма степен отдават значение на детайлите и детайлностите, в сравнение с мъжете.

Заяждането – това е специфичност на дамите, която директно кореспондира с прочувствената им природа. При нас има по-голяма заплаха да не сме справедливи в преценките под напора на страстите.

За жените-шефове повече, в сравнение с за сътрудниците им мъже сякаш е значимо да държат нещата под цялостен надзор, което пречи, когато работата е с по-творчески темперамент.

Добрите страни на мъжа началник, които не е зле да „ заемем “ от другия пол:

Те са по-широко скроени, гледат на нещата по-наедро, не се задълбочават в детайлностите. За мъжете-началници е значимо следването на генералната линия, детайлностите в по-голяма степен оставят на подчинените и по този начин им дават повече автономия и независимост.

Мъжете-шефове са по-ларж. Ако работата върви, те не насилват нещата, даже са склонни да мързелуват и да оставят подчинените им да се оправят сами.

Те са по-уравновесени по принцип, но в случай че бъдат ядосани, гневът им може да е по-страховит, до момента в който при дамите-началнички той има по-истеричен нюанс.

Каквото и да приказваме, има приказка, че прекрасен шеф няма. Казано по различен метод, това значи, че той е задължен да изисква от по-ниските равнища чиновници, тъй като пък над нашия началник има по-висшестоящи, които изискват от него. Или над началника ни стоят техни величества пазарът и клиентът. Ако бъдат подценени – сме изхвърлени зад борда. И още – човек по този начин е организиран, че постоянно има потребност леко да бъде попритиснат, с цел да работи по-усърдно, отговорно и пламенно. Творчество, екипност и наслаждение от работата са хубави неща, без които няма по какъв начин това, което професионално вършим, да бъде същински сполучливо, само че работата си е работа. Това значи, че паралелно с удовлетвореността от нея, има и периоди, има количествени и качествени условия. На помощ идват професионализмът, опитът и самодисциплината. А шефът – без значение дали е мъж или жена, е индивидът с който даже да сме в другарски връзки, не трябва да забравяме, че той е задължен да изисква от нас. Така че „ другарството е другарство, само че сиренето е с пари “, т.е. работата си желае своето и ние би трябвало да го дадем, в случай че желаеме да сме в играта.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР