Да си добър, но не според хората, а според Бога

...
Да си добър, но не според хората, а според Бога
Коментари Харесай

В „Думи на надежда“ Има ли праведните хора проблеми?

Да си добър, само че не съгласно хората, а съгласно Бога – това е тематиката, която свещеник Живко Тончев от черква „ Благовестие “ избра за рубриката „ Думи на вяра “ по Дарик Югоизток.

Пример от Писанията, той дава със Захарий и Елисавета, родителите на Йоан Кръстител, за които се приказва в Евангелието на Лука. Там те са разказани като праведни и непорочно ходещи в Божиите пътища. В преклонна възраст и без деца. Дори в тази обстановка обаче те са продължавали да вървят, съгласно Божиите стандарти.

Според свещеник Тончев, ние можем да определим човек като добър, съгласно нашите визии. Но тази добротата се мери субективно през човешкия взор, а Бог е определил стандарти и са в Светите трудове, които служат като огледало.

„ Да се покланяме на Бог, да споделяме с Него паниките си в молитва, да Му благодарим за всички даже неща в живота ни, да размишляваме върху това, което четем в Библията. Най-вече да имаме вяра в Божия Син Исус Христос, а да не живеем егоистично “, изясни свещеник Живко Тончев и сложи въпрос, който изпъква в първите страници на Евангелието от Лука за живота на Захари и Елисавета:

Имат ли праведните хора неналичия, потребности и проблеми?

„ Разбира се. В случая Захари и Елисавета са желали да имат дете. Но това, че в преклонна възраст не са го получили, не е трансформирало тяхното отношение. Те са траяли да следват Бога и да живеят, съгласно Неговите стандарти “, разяснява той. По думите му, това е предизвикателство и към нас – макар паниките, да продължим да се доверяваме на Бога и да вършим верните неща. Да обръщаме проблемите си в молебствия с признателност. „ Родителите на Йоан Предтеча желаеха дете - Бог им даде популярен оракул. Те не знаеха Божия проект, само че служиха на Господа правилно. В това можем да се поучим – да служим на Бог и на хората и от това ще се появи нещо прелестно и благословено “, сподели за край проповедникът.

Чуйте цялото слово на свещеник Живко Тончев в рубриката „ Думи на вяра “ в звуковия файл:

Автор: Никола Попов
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР