Да се запознаем с материала, който ще направи устройствата по-бързи,

...
Да се запознаем с материала, който ще направи устройствата по-бързи,
Коментари Харесай

GST467: нов пробив в областта на универсалната памет ще направи компютрите 100 пъти по-бързи

Да се срещнем с материала, който ще направи устройствата по-бързи, по-дълготрайни и по-енергийно ефикасни.

Учени направиха забележителен пробив в създаването на универсална компютърна памет, като сътвориха първообраз, който дава обещание да бъде по едно и също време свръхбърз и енергийно ефикасен. Изследователите са употребявали напълно нов материал, наименуван GST467, формиран от германий, антимон и тербий. Според проучването, оповестено в списание Nature, този материал, употребен в конструкция от суперрешетки, може да размени както краткосрочната, по този начин и дълготрайната памет. Като в същото време е по-бърз, по-евтин и по-малко енергоемък.

Днес компютрите употребяват краткосрочна памет, като оперативната памет (RAM), и дълготрайна памет – като флаш дисковете (SSD) или хард дискове. Оперативната памет е бърза, само че изисква непрекъснато зареждане. Тя губи своите данни при изключване на компютъра. Флаш паметта, въпреки това, съхранява данните без да има потребност от зареждане и заема по-малко място. Само че трансферира данните към процесора по-бавно от RAM паметта.

Новият първообраз съставлява памет с фазово изместване (PCM), която основава компютърни данни под формата на единици и нули посредством превключване сред положения на високо и ниско противодействие на материал, сходен на стъкло. Когато материалът кристализира, което значи „ единица “, се освобождава огромно количество сила и съпротивлението става ниско. При размразяване, означено с „ нула “, материалът гълтам същото количество сила и към този момент има високо противодействие.

Изследователският екип откри, че GST467 е съвършен претендент за потребление в PCM заради по-високите температури на кристализация и по-ниските температури на размразяване спрямо другите други възможности. Паметите, основани на GST467, се отличават с висока скорост и ниска консумация на сила. На доктрина те могат да запазят данни за над 10 години даже при температури над 120 градуса по Целзий. По този метод се преодоляват главните ограничавания на PCM технологията, като се обезпечава по-добра продуктивност на устройствата.

Материалът GST467 освен усъвършенства обособените характерности, като резистентност на изхабяване или скорост, само че и усъвършенства голям брой параметри по едно и също време. Това го прави едно от най-реалистичните и подобаващи за промишлеността решения по пътя към универсалната памет.

Това проучване съставлява евентуално революционен метод към универсалната памет, предлагащ опция на съществуващите технологии като ULTRARAM. Въпреки близката комерсиализация на ULTRARAM обаче, новият първообраз може да се окаже по-предпочитан претендент. Предимно заради по-ниското си работно напрежение и неизползването на токсични съединения като индиевия арсенид.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР