Да се заплашва с избори 2 в 1, защото не

...
Да се заплашва с избори 2 в 1, защото не
Коментари Харесай

Петков отговори на условието на Борисов: Никога няма да се наведем

" Да се заплашва с избори 2 в 1, тъй като не може да се съвмести един тим, който към този момент работи, и някакви хора стартират да чертаят линии за избори - това за мен е освен липса на държавническо държание, само че и някакъв вид нарцисизъм, който в този миг съгласно мен е безусловно непроизводителен в диалозите ни. Затова споделям ясно, че от наша позиция този вид червени линии няма да проработят. Ние в никакъв случай не сме се навеждали, в случай че някой ни заплашва с нещо " - по този начин съпредседателят на " Продължаваме промяната " отговори на ултиматума на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

По-рано през днешния ден Борисов разгласи, че за " Промяната " Министерството на външните работи е алена линия - или го получават, или " всичко друго се чупи ". Той още веднъж настоя ГЕРБ да запазят Министерство на външните работи и ведомството да оглави човек, посочен от тях. Затова той заплаши с избори 2 в 1 през юни - за европейски и български парламент.

" Ако някой ни заплашва с предварителни избори, ние не се плашим. Ако ще си играем на червени линии, в никакъв случай няма да се наведем. Тук въпросът е за какво би трябвало да си приказваме за червени линии, когато има един работещ тим. Аз приканвам за някакво обикновено мислене и разговор, а не през медиите ", разяснява Петков.

" Ние даваме опцията на ГЕРБ да имат най-високия пост в страната. Това е министър председателят, който дава отговор за всички министерства. Всички министри са под негово управление, целият Министерски съвет. Имам възприятието, че в последно време се приказва за премиера все едно е някаква дребна позиция. Това е най-голямата позиция в страната ", разяснява Кирил Петков.

Експремиерът очерта и своите визии за ротацията: " Това е най-добре за идната ротация, може би за идващите ротации, този тим да се сменя сред Мария Габриел и акад. Денков огледално на всеки 9 месеца, това е методът, по който пред целия свят да покажем единение, а не нови лица на всеки 9 месеца, и да има една естествена непоклатимост в страната ". Иначе изясни, че не слага условия.

Той напомни, че министър председателят взе участие в Европейския съвет и там се вземат основни решения. " ГЕРБ получават в тази ротация както сме дали обещание най-високия пост в страната и излазът на България към Европа и останалия свят минава през тъкмо този министър председател ", сподели Петков.

На въпрос дали ПП-ДБ желае изход през външното министерство експремиерът отговори: " Точно по този начин ", а запитан дали е нужно да има различен изход, изясни: " Абсолютно. За да има баланс в тази както знаем доста сензитивна конструкция, в която управляваме, би трябвало да има и втори поръчител, глас към външния свят, и това е министърът на външните работи. За да има този баланс, ние би трябвало да продължим да се движим напред в тази настройка ".

" Кажете каква е логиката? Аз не виждам никаква логичност да има нов човек. Имаме един работещ екип - Мария Габриел и акад. Денков. Те до този миг са работили в синхрон, за какво би трябвало да се вкарва още един човек, неосведомен с тяхната стратегия и работа, макар че министър председателят е Мария Габриел ", уточни Петков. " Предлагаме Мария Габриел да вземе най-високия пост в страната - министър председател, и това е задоволително за един човек ", уточни той.

Петков намеси и други министри, като изясни, че първоначално от ПП-ДБ са виждали вътрешния министър Калин Стоянов като специалист, само че след това се оказало, че е непосредствен до ГЕРБ. " Реално Министерство на вътрешните работи от моя позиция е напълно министър на ГЕРБ ", уточни той.

" За всички други министерства предишния път сработи. Нещо, което сработи, не би трябвало да се опитва отначало нещо да се прави. Как сработи? Мария Габриел и акад. Денков седнаха дружно, минаха през всички министри, в този момент имат оценка на тези министри, дано да им дадем тази опция още веднъж да го създадат ", разяснява Петков.

" В момента се образува едно болшинство сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Няма проблем, те кажат, че стават болшинство, че ще си движат напред комисиите и ще нападат кмета, тъй като още не могат да одобряват, че са изгубили София. Разбираме го, няма проблем, само че дано да си го кажем ясно - когато ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ сглобят това болшинство, би трябвало да носят и отговорността за дейностите им в СОС ", разяснява Петков вчерашния избор на ръководител на Столичния общински съвет.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР