Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината,

...
Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината,
Коментари Харесай

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

" Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, в действителност си специфичен!
В тези чалгаджийки времена какъв брой хора ще застанат да дадат клетва под знамето да служат на родинита, да обрекат живота си на родината? Вие сте се обрекли да служите на родината, вие няма да ставате предприемачи и юристи, вие ще служите на родината и по тази причина ви приветствам ".

Така прочувствено приключи лекцията си началникът на ВМА генерал-майор професор, д.м.н., FACS Венцислав Мутафчийски пред студенти и преподаватели от УниБИТ.
В препълнената тържествена зала на образователното заведение генералът беше показан от проф. Стоян Денчев, ръководител на Общото заседание на УниБИТ.

Проф. Мутафчийски описа за развиването на ВМА като най-елитната болница в България, посочи ролята на военната медицина за националната сигурност, напомни трите цели на армията и присъединяване на българските военни в задачите по света.

И естествено се спря на ковид-кризата у нас и последствията от нея.

" Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, тъй като все по-чести са контактите ни животни и по този начин си прехвърляме вируси. Важното е да покажем зрялост и отговорност ", акцентира началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски обърна особено внимание на поуките, които са си взели във ВМА от конфликта с ковид. Днес болничното заведение може да се гордее със личен диагностичен център, където на едно място е събран целият развой по диагностицирането на вируса, както и с готови фрагменти.
Генералът категорично акцентира, че и в армията, и в медицината е доста значимо прогнозирането и превантивната подготовка. И описа по какъв начин първата група във ВМА, натоварена да следи информациите от Китай за нахлуването на ковид-19, е била основана още на 20.ХII.2019 година, надалеч преди тази тематика да бъде предмет на публичния интерес в България.
А първата му заповед като шеф на ВМА за това по какъв начин болничното заведение да мине в съответните степени на подготвеност за справяне с ковид-вълната е от 30.I.2020 година (40 дни преди да бъде регистриран първият случай на коронавирус у нас).
" Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си квалифициран - може да избегнеш първия удар ", разкри тактиката си пред студентите ген. Мутафчийски.

" Шаржовете ме забавляват, в никакъв случай не са ме обиждали, дано хората да се забавляват ", отговори генералът на въпрос за отношението му към рецензиите и за това, че той, като покровител на по-твърдите ограничения, пое отрицателната страст на хората, когато беше ръководител на Националния действен щаб (НОЩ).

И акцентира. " Нещата с ковид-19 бяха съществени. Хората не са отговорни, те бяха употребявани и манипулирани от политиците. "
За първи път след нервността към ковид ген. Мутафчийски си разреши да даде сдържана, само че безкомпромисна оценка за държанието на политиците по това време - несъмнено, без да посочва съответни имена. " Тогава се отвратих. На мнозина не им пука за живота, 33 000 българи си отидоха за този интервал. И след това ме питаха дали желая да стана политик. Не! Аз не можех да се наредя измежду тези хора. "

Според шефа на ВМА " този развой не е бил единствено в България ". Ген. Мутафчийски даде образец с разнобоя сред демократи и републиканци в Съединени американски щати, които се разминаваха в оценките си за К-19 и методите за битка с вируса.
" Не слушайте политици, на които им предстоят избори. Слушайте Меркел, която като майка на нацията сподели: " Дайте да бъдем единни, да се имунизираме ".

С болежка за отношението към неговите апели тогава за всеобща имунизация ген. Мутафчийски цитира роден политик, на който спести името, само че който в разгара на ковид-вълната споделил: " Знам че Мутафчийски е прав, значимо е да се клати страната ".

От залата го попитаха за оценката му за поведенето на публицистите и медиите по време на работата на НОЩ. Генералът беше къс: " Те бяха функционалност на политиците ".
Въпросът: " Не можахте ли да им повлияете ", получи следния отговор: " Срещах се с доста публицисти, една част от тях са виновни, само че от много съм погнусен ".

Ген. Мутафчийски описа с особена горделивост за 116-те курсанти във ВМА, които получават по едно и също време и военно, и здравно обучение. Той отдели дължимото на своя предходник ген. Тонев, по чието време ВМА  стартира да се трансформира във високотехнологична болница.

И през днешния ден, продължавайки и надграждайки тази линия, ВМА е най-добре оборудваната, най-реномираната и най-добре кадрово обезпечена болница в България със личен обучителен център, която има " роля-2 усилена " по стандартите на НАТО и на която 80% от пациентите са цивилни.

ВМА е топ-болницата в България. При действителна военна конюнктура нашата цел е да докараме в болничното заведение живи ранените и за това би трябвало да има подготвени хора, които да могат да поддържат виталните функционалности на тежко потърпевшите и тежко ранените, уточни шефът на МВА.

" На тези момчета и девойки, които вземат участие в нашата стратегия не им спестяваме компликациите, които ги чакат, с цел да не си построяват въздушни кули и по-късно да претърпят разочарования. Те са доста монитиварни. Винаги им се веселя и им споделям, че те костват доста повече от всички останали, тъй като те са избрали да се врекат в работа на родината и да се закълнат в знамето на военнта работа! Колко младежи биха го създали през днешния ден? Затова им споделих, че те са специфични ", разкри ген. Мутафчийски.

" Нашата специалност е извънредно рискова. На всеки един доктор му трябват освен умения, с цел да бъде доктор, очевидно би трябвало и нещо друго. Трябва да има сърце, с цел да жертва живота си за живота на другите ", акцентира професорът-коремен хирург, който е приет по целия свят и е един от двамата българи, членове на сдружението на американските хирурзи.

Накрая под звуците на " Моя страна, моя България " генералът се разписа в почетната книга на УниБИТ като пожела на студентите да служат с разум и сърце на родината.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР