Да се взриви артилерийски снаряд на сантиметри от теб и

...
Да се взриви артилерийски снаряд на сантиметри от теб и
Коментари Харесай

Ексклузивно: Под обстрел в Херсон. Разказ от първо лице

Да се взриви артилерийски снаряд на сантиметри от теб и да оцелееш. Историята не е от филм, а действителна.

Пред " По света и у нас " за живота в украинския град Херсон споделя. В свирепите условия на войната - без електричество, вода и на километри от фронта - извънреден роман на италианския публицист пред Александър Марков.



Артилерийско попадение. Случва се на сантиметри от автомобила на журналиста Клаудио Локатели и екипа му в херсконското с. Антоновка, североизточно от Херсон.

В секундите след шока Клаудио и екипът му съумяват да се изтеглят.



" Много осколки се врязаха в автомобила ни, само че за благополучие аз получих единствено леки пострадвания ", споделя Клаудио Локатели, публицист на свободна процедура и добавя:

" Нямам по-сериозни рани. Раните са в ухото и по врата ми. След офанзива не чувах добре няколко часа. В ухото ми се вряза парче от пръснатото стъкло, а не от снаряда ".

Клаудио и екипът му отишли в селото, търсейки опция да беседват с локалните след освобождението на града. На метри е река Днепър и разрушеният Антоновски мост.



" Когато наближихме селото, задачата ни беше да стигнем до гробището ", споделя Клаудио.

" Отбихме и взехме решение да се прикрием до стената на една къща. Точно сега, в който паркирахме колата и изключихме мотора за една секунда, прогърмя гърмеж. Ударната вълна се вряза в автомобила ни, имаше доста осколки. Някои от тях изпочупиха страничните стъкла. Задната ни дясна гума безусловно експлодира ".

Според Клаудио, артилерийският обстрел по тях е бил целеустремен и е идвал от съветските позиции на 1,5 км. - на източния бряг на Днепър.

Клаудио споделя, че са били обстрелвани с предумисъл:

" Първо, автомобилът ни беше професионално маркиран с надписи " Преса ". Второ, нямаше никакви украински военни позиции в региона. Нямаше други цивилни или коли с изключение на нашата. Небето беше чисто и имаше ясна видимост от източния бряг на Днепър ".



Клаудио, който е бил войник към Сирийските сили за отбрана на народа, работил е в Афганистан и Украйна като публицист - в този момент желае да чуе от локалните в Херсон по какъв начин живеят.

" Местните хора разказват живота след освобождението като сложен ", споделя Клаудио. " Това е доста забавно и спорно. Когато градът е бил под съветска окупация и по-късно е освободен, към него не е имало огромни офанзиви, тъй че множеството здания към момента стоят. Сега, когато градът е освободен, руснаците нападат и нанасят доста вреди. Има и доста убити ", споделя Клаудио.

Електричество съвсем няма, няма и вода. Където и да си на открито, снаряд, ракета или дрон безусловно може да те уцели.



" Няма електрическа енергия в няколко региона на града, тъй че използваме доста генератори и акумулатори. През последните няколко дни няма вода. Използваме бутилки с вода за всяка най-малка потребност ", споделя ни Клаудио.

За следващ път Клаудио се измъкнал на косъм от гибелта.



" Имаше три сантиметрова осколка, която се беше врязала във вратата на автомобила ", спомня си журналистът. " По принцип тези осколки могат да минат през вратата. Можеха да се врежат в хълбока ми, в стомаха и дробовете. Наистина беше животозастрашаваща обстановка. Ако бяхме отворили вратата секунда по-рано, щяхме да сме мъртви. Най-вероятно ", споделя той.

Украинската полиция в Херсон е почнала следствие на обстрела - за допустимо военно закононарушение. От началото на войната в Украйна са починали 12 публицисти, съгласно Международната федерация на публицистите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР