Да се вдигнат лихвите, за да се противодейства на инфлацията,

...
Да се вдигнат лихвите, за да се противодейства на инфлацията,
Коментари Харесай

Инфлация и рецесия в дневния ред на срещата на централните банкери в Джаксън Хол

Да се вдигнат лихвите, с цел да се противодейства на инфлацията, само че не прекомерно доста, тъй че стопанската система да не падне на колене: това е алтернативата, която ще бъде в центъра на полемиките на постоянната годишна среща на централните банкери от целия свят в четвъртък и петък в Джаксън Хол, щата Уайоминг, осведоми Франс прес.

Величествените планини в Гранд Тетън всяка година са хазаин на тази среща под егидата на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати още от времето на някогашния му президент Пол Волкър.Най-очакваният миг на този симпозиум ще бъде речта на президента на американската централна банка Джером Пауъл в петък в 14:00 ч. по Гринуич (16:00 ч. бълг. време).

Президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард обаче няма да пътува до Съединените щати. На форума ще участва Изабел Шнабел, член на управителния съвет на ЕЦБ, която ще взе участие в работна група в събота.

Управителят на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Андрю Бейли удостовери наличието си в Джаксън Хол, само че единствено като наблюдаващ на полемиките, без да взе участие в тях.

В стопански проект има един общ противник - инфлацията, и рискът да бъде забавена прекомерно доста стопанската система, тъй че би трябвало да се избере едно от двете, съобщи пред Агенция Франс Прес Грегъри Волокин, портфолио управител в " Мишеърт файненшъл сървисис " (Meeschaert Financial Services). В същото време " УФР не може да каже, че би трябвало да избра да усили безработицата, с цел да намали инфлацията, само че това е изборът, който има ", акцентира анализаторът.

Срещата се организира в миг, когато централните банки по света стягат паричната си политика, с цел да се борят с инфлацията, само че с риск да подтиснат икономическото възобновяване.УФР към този момент четири пъти увеличи лихвите си от март. Първо с нормалния четвърт процентен пункт, след това с по-бърз ритъм.

И инфлацията в Съединени американски щати през юли стартира да спада, достигайки 8,5 на 100 на годишна основа, след рекордното нарастване на цените от над 40 години с 9,1 на 100 през юни.Погледите към този момент са обърнати към идващото съвещание по паричната политика на 20 и 21 септември, на което се чака ново покачване на лихвите с половин и даже с три четвърти процентен пункт.

В същото време американският Брутният вътрешен продукт към този момент се сви през първите две тримесечия, което дава отговор на класическото определение за криза. Според икономисти обаче това не е по този начин в тази ситуация със Съединени американски щати поради солидния пазар на труда, който през юли се върна на нивото от преди пандемията с безработица от 3,5 на 100 и възобновяване на всички съкратени работни места.

В еврозоната покачването на цените доближи нов връх с напредък от 8,9 на 100, а във Англия индикаторът даже стана двуцифрен (10,1 на сто).
/СС/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР