Да се въведе практика на три или на шест месеца

...
Да се въведе практика на три или на шест месеца
Коментари Харесай

Надзорниците искат регулярни справки за делата срещу НЗОК за надлимитната дейност

Да се вкара процедура на три или на шест месеца Надзорният съвет на НЗОК да бъде осведомен за хода на делата против Касата за надлимитната активност. Това са поискали надзорниците по време на съвещанието, извършено на 25 май, излиза наяве от стенограмата.

„ В предишното от време на време сме желали информация по какъв начин вървят делата, като в последно време ми прави усещане, че губим каузи, които са по един и същи проблем – направена, само че неплатена активност, тъй като е „ надлимитна “. Независимо, че губим делата на първа инстанция и е ясно, че има такава процедура и ще ги загубим напълно, ние продължаваме да апелираме. Трябва да знаем каква е вероятността, тъй като всички това води до увеличение на разноските. Вече за няколко каузи имам информация, последното беше за към 600 хиляди лева Затова да се реши има ли смисъл да се продължава с обжалвания, тъй като се натрупат лихви, възнаграждения и така нататък “, споделя представителят на КНСБ в Надзора доктор Иван Кокалов.

„ Преди няколко години на едно съвещание на Надзорния съвет внезапно се разбра, че изискуем 200 млн. лева за услуги, които са осъществени в чужбина. Намерихме спомагателни средства от вноските и платихме задължението. Трябва да се вкара процедура на три месеца или на шест месеца да се прави разбор какви каузи има, да ни осведомят какви са вероятностите и тогава да се вземе решение по всяко дело по какъв начин да се действа “, добавя и представителят на Българска стопанска камара (БСК) проф. Григор Димитров.

Д-р Кокалов напомня, че преди години такива дело са били обсъждани от Надзора и в някои от случаите е било преценявано, че е безсмислено да се апелира. „ Тогава влязоха в договаряния и спестихме пари на Касата, тъй като ние го губехме това дело, а то беше за доста милиони. Нищо не пречи да ни дават информация. Ние тогава разгледахме делата всъщност. Трябва да бъдем по-динамични и гъвкави “, споделя той.

Директорът на дирекция „ Правна “ в Здравната каса Мария Луднева-Василева декларира, че към този момент са имали няколко случаи, в които юристите на НЗОК са решили, че няма да се апелира.

„ Хубаво е и ние да сме осведомени с тази информация “, безапелационен е доктор Кокалов.

„ Ние сме гледали на съвещания на Надзорния съвет случай по случай. Трябва да се направи една систематизирана информация за всички каузи, въпросите, по които са, и да се даде правно мнение по всяко дело “, добавя проф. Димитров.

Пълния текст на стенограмата може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР