Да се въведе изискване за пределна възраст от 65 години

...
Да се въведе изискване за пределна възраст от 65 години
Коментари Харесай

ДПС се опита да спре Бойко Рашков от КПКОНПИ с изискване за възраст

Да се вкара условие за пределна възраст от 65 години за ръководител на КПКОНПИ

Това желаеха от Движение за права и свободи по време на дебатите в отрасловата парламентарна комисия за разпоредбите за избор на нов началник. Предложението бе направено от депутата Александър Несторов. Той се аргументира, че в Конституцията има условие магистратите – съдии, прокурори и следователи могат да бъдат единствено хора до 65-годишна възраст, съобщи

Против предлагането се разгласи депутатът от "Демократична България " Иван Димитров. Той разяснява, че тази възраст е "разцветът и златната възраст във връзка с опита ".

"Разбирам сътрудниците от Движение за права и свободи, само че не мисля, че това ще има някакво значение ", съобщи той.

Предложението на Несторов бе отхвърлено. Освен пределна възраст той изиска претендентите за началник на КПКОНПИ да показват и "удостоверение за психическа валидност ". Това също не бе признато.

Въвеждането на пределна възраст би дисквалифицирало претендентът на ръководещите – вътрешния министър Бойко Рашков, който е на 67 години. През последната година Движение за права и свободи непрестанно упреква Рашков в репресии по време на изборите. Той пък твърди, че полицията просто е работила против пазаруването на гласове.

Другият претендент бе номиниран от "Възраждане ". Това е следователят Бойко Атанасов.

КПКОНПИ остана без ръководител, откакто някогашният основен прокурор Сотир Цацаров си подаде оставката. През последните дни стана ясно, че антикорупционната комисия е една от аргументите за разрива в ръководещата коалиция. Премиерът Кирил Петков упрекна досегашните си сътрудници от Има Такъв Народ, че преднамерено бавели приемането на промяна в тази институция. Управляващите желаят КПКОНПИ да има проверяващи функционалности и да може да апелира отводите на прокурор да бъде формирано следствие по техни материали. От Има Такъв Народ пък признаха, че са упорствали в комисията да има ръб от четирима души и всеки от тях да има право на несъгласие върху следствия.

Несторов изиска още, в случай че претендентът е бил част от комунистическите служби, да не може да стане ръководител. Димитров и ръководителят на комисията Михаил Камбарев от Политическа партия обявиха, че това е положително предложение, само че не може закон да бъде одобряван с процедурни правила. Димитров сподели, че имало квалифициран закон за лустрация и той ще се надява на поддръжка от Движение за права и свободи при гласуването му в зала.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР