Да се въведат големи глоби и да се криминализира плащането

...
Да се въведат големи глоби и да се криминализира плащането
Коментари Харесай

Асен Василев: Необходимо е да се въведат големи глоби и да се криминализира плащането и получаването “на ръка” на суми за труд над размера на заплатата

Да се вкарат огромни санкции и да се криминализира заплащането и приемането " на ръка " на суми за труд над размера на заплатата - освен за работодателите, само че и за счетоводителите и за служащите. Това предложи Асен Василев по време на съдружните договаряния за сформиране на държавно управление.
Недекларирането на трудов приход, върху който се дължи налог, и сега е криминализирано. А недекларирането на осигуровки бе оповестено за закононарушение, което се санкционира с санкция и затвор, през 2015 година
Според него обаче наказателната отговорност може да се носи единствено от работодателя и счетоводителя, само че не и от служащия. Сега Василев явно предлага и работещите да могат да бъдат преследвани наказателно, в случай че се съгласят да получават заплата в плик.

От 2015 година насам обаче новите текстове в Наказателен кодекс не дават необикновен резултат. Като съвсем няма наказателни каузи за укриване на осигуровки. Пазарът на труда у нас остава един от най-сивите браншове на стопанската система с дял на сивата или недекларирана претовареност към 30%.

От 1 януари 2022 година никой пенсионер няма да получава пенсия, по-малка от настоящето заплащане, което включва и краткотрайната добавка от 120 лева Тя е заложена до края на декември 2021 година, след което ще отпадне.
Това предложение, направено от Асен Василев от " Продължаваме промяната ", бе признато по време на съдружните договаряния за държавно управление в бранш " Труд и обществени грижи ".
По принцип добавките от 120 лева бяха обезпечени до декември. А от Коледа е гласувано нарастване на пенсиите посредством повдигане на тежестта на коефициента за стаж, както и повишение на минималната пенсия на 370 лева

С новата концепция на Василев на практика минималната пенсия ще стане 420 лева, колкото хората взимат и в този момент с добавката.
От Българска социалистическа партия пък желаеха удължение на добавката от 120 лв. към пенсиите до края на изключителната епидемиологична конюнктура. Към момента тя е оповестена до 31 март 2022 година
В последна сметка бе взето компромисно решение. Все отново от 25 декември следва нарастване на пенсиите съгласно признатата актуализация на Бюджет 2021.

Приета бе и концепцията в идващите 6 месеца да се направи повсеместен разбор на пенсионната система, въз основа на който тя да бъде реформирана.
Спорове провокира предлагането на левицата за безвъзмездни детски градини и ясли. Елисавета Белобрадова от „ Демократична България " възрази против концепцията.
Те предложиха финансовият запас да се насочи към различни форми за развъждане на деца с държавна поддръжка - посредством разширение на въведените към този момент ваучери и регламентиране на родителските кооперативи и други сходни форми на грижа.

По предложение на Елисавета Белобрадова бе признато да се разиска опцията и работещите майки да получават не 50%, а 100% от компенсацията за развъждане на дете през втората година майчинство, която бе нараснала до 650 лева

Според Белобрадова не е редно единствено неработещите майки да бъдат подпомагани на 100%. Причината - работещите, за чиито деца няма място в яслите, заплащат по 700-1000 лева на месец за гледачки.
Единодушно бе подкрепена концепцията за автоматизирано установяване на минималната работна заплата (МРЗ) като % от междинната работна заплата.

Конкретен % не бе закрепен, само че Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ опазиха 50%. Георги Гьоков предложи това равнище да се доближи за няколко години до края на мандата. Също от думите на Гьоков се разбра, че минималната заплата от следващата година може да стане 710 лева Този съответен размер обаче не бе записан категорично.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР