Да се ваксинирам ли срещу COVID-19? Отсега се очертава този

...
Да се ваксинирам ли срещу COVID-19? Отсега се очертава този
Коментари Харесай

Ваксинирай се срещу коронавируса - защо?

Да се имунизирам ли против COVID-19? Отсега се обрисува този въпрос да е въпросът най-малко на 2021 година! И колкото и информация да получавате, най-после постоянно ще се свежда до простичкото " да " или " не ". А " да " или " не ", по мое непретенциозно мнение, зависи от следното – безвредно ли е и дейно ли е?
1. На първо място – да не вреди! Основата на медицината и медицинските препарати. Затова и всеки нов препарат би трябвало да дава отговор на това изискване. Предвид технологията на РНК имунизациите – като на Pfizer/BioNTech и Moderna, тя в действителност е ново потомство що се отнася до алергични реакции! Тези ваксини не вкарват непосредствено белтък в човешкото тяло, а белтъците де факто са повода за множеството алергии в актуалния живот. И все пак в на Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech) написа следното: " да не се ползва, в случай че сте алергични към дейното вещество или някоя от останалите съставки ".
Кое от звучащите като на китайски език субстанции във имунизацията може да ни докара алергична реакция, откакто тази ваксина не съдържа вирус, не съдържа и белтък? Липидът PEG (полиетиленгликол) е алергенна съставна част. Ролята на липида е да " скрие " липозомата, в която е обгърната РНК молекулата – ядрото на имунизацията, с цел да не я унищожи имунната ни система преди да е влезнала в клетката ни и да ѝ съобщи информация, с която да я научи да основава антитела против ковид. Засега няма изясненост дали докладваните по-тежки алергични реакции в чужбина са поради PEG.
2. Да е ефикасна. В цитираната нагоре с деен линк брошура написа следното: " Както всички ваксини, 2-дозовият имунизационен курс с Comirnaty може да не отбрани изцяло всички имунизирани и не е известно какъв брой дълго ще бъдете защитен(а) ". Че може да не ни отбрани изцяло е ясно от опита с доста други ваксини – има хора, които просто не развиват имунен отговор към обещано заболяване и това е научно потвърден факт! Но при главните ваксини, които поемаме, е от дълго време ясно какъв брой дълго работят. Затова персонално за мен е притеснително, че още няма информация по този въпрос. Но както в доста други области на живота, и тук наподобява отговорът ще пристигна с времето – COVID-19 нападна очевидно човечеството от единствено 1 година насам, което е прекомерно малко време за цялостна изясненост.
Едно и две – това са основите на взимане на решение дали да се ваксинирате. Дълбоко съм уверен, че никой на света не може да ви даде 100% гаранция дали ще е изцяло безвредно за Вас и дали ще е изцяло дейно! И както при всяко огромно решение в живота ни, би трябвало да претегляме плюсове и минуси. Да сме се съветвали със експерт преди всичко поради сигурността – алергиите към разнообразни субстанции могат да бъдат доказвани с проби и не виждам нищо неприятно особено за PEG да бъде ясно обяснено може ли да се направи тест, какъв брой би коствал и на задоволително места в България ли може да стане?
Колкото до резултата – откакто вземем решение дали е безвредно, даже и да няма упования от нас резултат, щом няма щета и щом не давате персонално пари от джоба си отвън тези, които към този момент сте дали на страната с налозите си и тя е заделила немалка част от тях за пазаруване на ваксини, тогава защо да се тревожите по отношение на имунизацията? Спокойно можете да продължите да се тревожите както до момента дали няма да се болестите – най-малко до момента в който не мине задоволително време, с цел да даде науката по-точни отговори какъв брой дълго трае имунитетът и по кое време може въобще да не го придобиете, с което да можете да планирате по-добре живота си от тази здравна позиция. Изобщо не е малко – в България сме се нагледали на безпорядък и това е една от аргументите да сме в такова положение като общество и страна на всички равнища!
За край, не забравяйте – няма пандемия в историята на тази планета, която да е траяла постоянно. По един или различен метод и тази ще завърши. За нас обаче си остава въпросът – ще извлечем ли нужните поучения? Често казано отговорът ме тревожи повече от въпроса за имунизациите – тъй като ми се коства, че е „ не ”. Което значи, че сме обречени да повторим...
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР