Да се увеличи здравната вноска от 8 процента на минимум

...
Да се увеличи здравната вноска от 8 процента на минимум
Коментари Харесай

Предлагат вдигане на здравната вноска

Да се усили здравната вноска от 8 % на най-малко 10 %. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Красимир Грудев, ръководител на Националното съдружие на частните лечебни заведения.

Не може ние да сме с най-ниската здравна вноска от цяла Европа, добави той. По думите му най-евтиното в България е трудът. Лекарствата и апаратурата, които купуваме, са на европейски цени. Трудът ни е на ниска цена, плащаме мизерни заплати на лекарите и медицинските сестри, и по тази причина те отиват в чужбина, сподели още той. 

В отговор на въпрос дали би трябвало да се увеличи потребителската такса, плащана при обзор от персоналния доктор, която от години е 2.90 лева, Грудев напомни, че цената ѝ е един % от минималната работна заплата, само че равнището на таксата е замразено.

Не желаят да го трансформират, а таксата би трябвало към този момент да е 7.10 лева, което подсказва за метода, по който мислят – извънредно популистки и недалновидно, добави той. Грудев напомни, че огромна група от жителите са освободени от тази такса. Предлагали сме и да отворят здравноосигурителните фондове, а те замразиха и тях, и в този момент тези фондове дублират работата на Здравната каса, добави Грудев.

По думите му там, където Касата не може да се оправи поради липса на запас, е добре да се сътвори надграждащ пакет услуги, в който може да се включат медикаменти, импланти и други Той уточни, че в проценти българите доплащат най-вече в аптеките, за рехабилитация и в извънболничната помощ, и чак тогава в болница.

До дни от сдружението, дружно с Националното съдружие на общинските лечебни заведения в България и сдруженията на университетските и на регионалните лечебни заведения ще нападат по правосъден ред анекса към НРД. На 29 април 2022 година сред Българския лекарски съюз и НЗОК беше подписан анекс към НРД 2020-2022 година за медицинските действия и още тогава от сдружението оповестиха, че документът ще бъде обжалван.

В него е указано, че стартовата заплата на доктор без компетентност, работещ в болница, би трябвало да е 2000 лева, а на здравна сестра – 1500 лева. Лечебните заведения, които не могат да обезпечат тези суми, ще получават доход по клинични пътеки, нараснал с 15 на 100, а останалите – с 25 на 100. Анексът е обнародван в Държавен вестник.

Прави се разбор по какъв начин биха се отразили новите заплати на финансовото положение на лечебните заведения, само че с цел да знаем с акуратност, би трябвало да имаме изясненост за бюджетите си за май, уточни Грудев. По думите му към 30 май такава изясненост няма. Грудев изрази вяра, че бюджетите ще се изяснят най-късно до 1 юни. Според него в най-хубавия случай бюджетите на лечебните заведения ще бъдат увеличени с 20 %, тъй като нарасналите стойности на клиничните пътеки са микс от разнообразни типове нараствания.
 istock istock
Грудев уточни, че в региона на педиатрията нарастването на някои клинични пътеки е с 50-100 %, в акушерството и гинекологията – с 50 на 100, в хемодиализата – с над 50 на 100, а за други клинични пътеки и процедури то е много по-малко. Това значи, че не всяка болница ще получи посредством нарастването на цените на клиничните пътеки нарастване на своя бюджет, посочи той. В този смисъл планирано можем да кажем какво ще е нарастването на бюджетите ни, само че в случай че приемем, че приблизително нарастването на бюджетите в цялата система е 25 на 100 и го прибавим към сегашните бюджети на лечебните заведения, ще даде 1.25 нарастване, изясни Грудев.

Колко ще заплащат безработните за здравна вноска от 1 април

Не е загадка, че множеството от лекарите получават заложените в Колективния трудов контракт 2 хиляди лева, до момента в който на доста малко места медицинските сестри получават заложените 1500 лева,каза още Грудев. По думите му медицинските сестри получават 910 лева съществена заплата с осигуровките, което значи, че чистата сума, която взимат, е към 750 лева Длъжен съм да загатна, че сме изрично съгласни, че би трябвало да се покачат заплатите на медицинските сестри, защото те са нископлатени, също така броят им страната ни е дребен, добави той.
 istock istock
Заплатите, изключително на младите лекари, също би трябвало да се покачат, тъй като тези фрагменти би трябвало да ги запазим за България, сподели още Грудев. Не сме съгласни с метода, по който това се прави и до дни ще подадем тъжби в съда, добави Грудев. По думите му юристи и експерти по трудово право, с които са се съветвали от сдружението, са изразили изрично мнение, че вписването в НРД на условия за избрани равнища на заплати, е безусловно незаконосъобразно. Не кореспондира със законите, тъй като КТД се отнася единствено до страните, до които са го подписали, добави той. Ние оспорваме и представителството на страните, които са подписали КТД, акцентира Грудев и уточни, че повече от 20 години едни и същи хора подписват КТД.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР