Да се увеличи големината на полигон Шабла за военни учения

...
Да се увеличи големината на полигон Шабла за военни учения
Коментари Харесай

Предлагат увеличение на полигона в Шабла за военни учения на НАТО

Да се усили размера на полигон Шабла за военни учения поради риск от произшествия - предлага Министерство на външните работи на Министерски съвет. Проектът е оповестен за публично разискване на държавния портал, входираната дата - 14 март. Пространството на Шабла се визира в две наредби - от 1996 година и от 2010 година

Като рискова зона за въздухоплаване е оповестена и зоната над зенитен полигон Шабла, като са посочени и нейните съответни въздушни хоризонтални и отвесни граници.
 Еврокомисар в България, притиска ни за оръжие за Украйна Обновена
Еврокомисар в България, притиска ни за оръжие за Украйна

Тиери Бретон на среща с отбранителната промишленост

При сравнение на географските координати в две постановления на Министерски съвет се откриват основни разлики, които доста лимитират пространството, са претекстовете на външно министерство.

Настоящите претекстове за увеличение на военния полигон са: " През последните години, като част от огромни интернационалните учения, на зенитен полигон Шабла се организират учения и тренировки от военни формирования на страни - членки на НАТО . По време на подготовката за тях, неведнъж представители на тези страни декларират желанието си да изпълнят подготвителни пускове със модерни оръжейни системи. Поради рестриктивните мерки на полигона по тип на употребявано въоръжение и муниции, подобен тип действия все още не могат да бъдат осъществени ".

Промяната се поддържа от Министерство на защитата.
 Противовъздушната ни защита с доста добра съгласуваност на ученията в Шабла
Противовъздушната ни защита с доста добра съгласуваност на ученията в Шабла

Тренираха отразяване на въздушен удар

Целите на внасянето за разглеждане от Министерски съвет на плана на акт са - първо по-ефективно потребление на зенитен полигон Шабла от модерни зенитно-ракетни комплекси на въоръжение у нас и в държавите-членки на НАТО при осъществяване на огромни учения и тренировки. Еднозначно регламентиране на статута и границите на зенитен полигон Шабла, синхронизиране на националната нормативна база и обезпечаване на условия за намаление на рисковете при осъществяване на тренировки и учения със модерни мостри военна техника.

На второ място се планува увеличение на размерите въздушно пространство за осъществяване на цивилен полети посредством изтриване на рискови зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство на България за потребностите на Българската войска, които са със статут на отпаднала нужда.

Промяната ще обезпечи и безконфликтност на дейностите, осъществявани на армейските полигони с осъществяването на полети на гражданската авиация, улеснение на процесите на гражданско-военна съгласуваност при запазване на въздушното пространство и повишение равнището на сигурност на полетите посредством прибавяне на рискови зони, с които се обезпечава действието на стрелбищни комплекси , употребявани всекидневно за пукотевица със стрелково въоръжение от военни формирования и от подразделения на Министерството на вътрешните работи, дислоцирани в областите Бургас и Варна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР