Да се увеличат значително тол за автобуси и камиони обмислят ...

Да се увеличат значително тол за автобуси и камиони обмислят

НОВА ТЕСЛА ОТ РЕЖИМА НА РАДЕВ: Скок на тол таксите вдига цената на всички стоки

Да се усилят изобилно тол за рейсове и камиони обмислят от министерството на районното развиване. Това обяви служебният министър Виолета Комитова. Идеята е тежкотоварните коли и превозвачите да заплащат повече за прекосяване по републиканската пътна мрежа, а обсегът на платените шосета да се разшири. Така ще се съблюдава правилото заплаща повече този, който руши шосетата.

Крайната сметка макар че ще се заплати от жителите, защото по-високите разноски ще бъдат калкулирани от търговците и превозвачите в крайните цени на стоките и на автобусните билети, безапелационни са от бизнеса, предава " Марица " за новата тесла, която готвят от кабинета на Румен Радев.
обвързвани новини69626преди 13 часа39809преди 18 часа
Съобщението на министър Комитова идва във време, когато горивата порастват всекидневно, а прогнозите сочат, че литърът ще мине 2.50 лв. поради растежа в стойността на суровия нефт на международните маркети.

По думите на шефа на Сдружението на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев, сега един камион, пътуващ от София до Бургас, заплаща тол такса в размер на 91 лв. за един курс. Сумата е почти същата като стойността на годишната винетка за един цяр автомобил.

В момента тол системата обгръща близо 3000 км пътища, като се чака обсегът да се усили най-малко двойно. Регионалният министър Виолета Комитова разяснява, че сега за разстоянието сред София и Бургас един рейс заплаща 3,60 лева, или по стотинка за всеки изминат километър.
обвързвани новини100249преди 23 часа
Именно ниските такси, съгласно районното ведомство, са причина вместо плануваните 1,3 милиарда лева доходи от тол системата, да се събират годишно три пъти по-малко средства-380 млн. лева В същото време 75% от приходите на тол системата се дължат на сумите, събирани от продажбата на винетки на водачите на леки коли.

Според Комитова в бюджета от началото на година са влезнали 27 000 лева от събрани такси за превишен товар от камиони, като е имало опция да бъдат събрани 50 млн. лева, само че служебният кабинет е пропуснал тази опция поради слаб надзор.

" Когато приказваме за тол системата и нарастване на таксите, това би трябвало да става гладко. Очаквахме, вместо да си беседваме през медиите, да седнем на една маса с министър Комитова и да забележим къде ще се приоритизират пътищата, наистина ли този обсег и тези цени ще бъдат насочени повече към директния трафик, или пък наклонността ще бъде да се натовари локалния бизнес-това са неща, които подлежат на разговор ", сподели още Арабаджиев.

Според него приходите могат да се покачат точно посредством по-строгия надзор върху претрупаните камиони и глобите, които ще дойдат от това.

Цената на винетката за леки коли ще остане същата и следващата година, увери министър Комитова. Така за годишна ще плащаме 97 лв., за 3-месечна-54 лв., месечната ще е 30 лева, а уикенд винетката-10 лв..

Източник: pik.bg