Да се удвои минималната заплата, за да се извадят милиони

...
Да се удвои минималната заплата, за да се извадят милиони
Коментари Харесай

Байдън готви увеличаване на минималната заплата за пръв път от над 10 години

Да се удвои минималната заплата, с цел да се извадят милиони американци от бедността. Това е амбициозното предложение на новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, което към този момент е на бюрото на законодателите. То може да се трансформира в обществена гражданска война за най-бедните в една страна с крещящи социално-икономически неравенства, осведоми организация " Франс прес ".

Още преди пандемията федералната минимална заплата от 7.25 $ на час не можеше да бъде оправдана от икономическа и морална позиция, сподели демократът от щата Вирджиния Боби Скот, представяйки проектозакона.

Тя не се е променяла от 24 юли 2009 година.

Въпреки че е доста известна измежду популацията - даже в редиците на някои последователи на Републиканската партия - и над 10 години се поддържа от синдикатите, самодейността се сблъсква със съпротивата на републиканците. Това се дължи на натиска на корпоративни лобита, които отхвърлят спомагателни разноски.

Според Бърни Сандърс, някогашен напредничав претендент за президент, минималната заплата от 7.25 $ на час обрича хората на апетит. Когато работиш 40 часа седмично в най-богатата страна в света, не би трябвало да живееш в беднотия, означи сенаторът от Върмонт, който е вносител на плана и се надява да убеди скептиците.

Икономическият спад, провокиран от пандемията, засегна най-много дребните компании, по-специално от ресторантьорския бранш. Те не гледат с положително око на това предложение, включено в огромния избавителен проект за 1.9 трилиона $.

Вицепрезидентът на Националната федерация на ресторантьорите (NRA) Шон Кенеди не одобри доста въодушевено плана, още повече че той включва задължението да се изплаща напълно тази минимална заплата без значение от бакшишите, които наложително дават клиентите. Те разрешават на шефовете да заплащат единствено два или три $ на чиновниците, когато тези бакшиши покриват разликата до 7.25 $.

Тази мярка ще докара до непреодолими разноски за доста заведения, които няма да имат различен избор, с изключение на да съкратят повече чиновници или да затворят дефинитивно, предвижда Кенеди.

Новият министър на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи от своя страна, че увеличението на минималната заплата ще разреши на десетки милиони американци да излязат от бедността, създавайки благоприятни условия за безчет дребни компании в страната.

Всичко зависи от това по какъв начин ще бъде осъществен планът, означи тя, акцентирайки последователно нарастване - до 15 $ до 2025 година. Според нея по този начин ще се даде задоволително време за пригаждане на работодателите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР