Да се удължи междусрочната ваканция - такова искане внесоха в

...
Да се удължи междусрочната ваканция - такова искане внесоха в
Коментари Харесай

Внесоха в МОН искането за удължаване на междусрочната ваканция

Да се удължи междусрочната почивка - такова искане внесоха в министерството на образованието и науката шефове от двете сдружения в просветата. Целта - да могат да оздравеят карантинираните сега учители и възпитаници, да се пречупи пика на Омикрон и да се успокои системата.

Едното от сдруженията на шефовете предлага датите 28 януари- 2 февруари, другото пък 31 януари - 4 февруари. При този случай възпитаници и учители ще почиват дружно със съботите и наделите цели девет дни.

В момента оповестената от просветното министерство междусрочна почивка е единствено един ден - 1 февруари.



Директорите оферират тя да стане надлежно 4 или 5 образователни дни.

Според предлагането на ръководителя на Съюза на работодателите в националната култура Диян Стаматов ваканцията би трябвало да е от 28 януари до 2 февруари.

Тук образователните дни са 4 като общо дните на ваканцията са 6.



При другото предложение на ръководителя на Сдружението на шефовете в междинното обучение Асен Александров ваканцията би трябвало да е от 31 януари до 4 февруари. Тук образователните дни са 5, а дружно със съботите и неделите учениците ще почиват девет дни. Независимо от другите оферти задачата е обща.



" Смисълът на това искане е поради доста комплицираната обстановка, в която сме, упованията пика на Омикрон да бъдат долу-горе в края на месец януари и третата причина е, че това би успокоило за седмица отдалечаване на всички възпитаници и учители от учебната среда ", сподели Диян Стаматов.

" Целта е да понижим пика на вълната и най-много учителите да вземат да пооздравеят, тъй като във всички учебни заведения ни се оплокват, че имат доста заболели учители, в това число и при нас, ние се чудим. Просто няма. Учителката на втори б клас е болна, не можем да ѝ намерим заместител и втори б няма да учат ", сподели Асен Александров.

Директорите са изпратили настояванията до просветното министерство. Днес и от Синдикат " Образование " къв КТ " Подкрепа " също приканиха за ваканцията сред 31 януари и 4 февруари. „

Самият министър сподели в събота в ефира на Българска национална телевизия също, че има потребност от почивка.

" Единственото съмнение, което имам, само че това би трябвало да го обсъдим със обществените сътрудници, е дали да не дадем в един миг малко почивка, същинска почивка, с цел да могат да си починат и учениците, и учителите от сложния интервал, в който са сега. Но това не е решено, сега си вървим по график ", сподели министърът на образованието Николай Денков.

Към днешния ден решение за удължение на междусрочната почивка няма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР