Да се спре отпускането на средства за медиите през оперативни

...
Да се спре отпускането на средства за медиите през оперативни
Коментари Харесай

Радан Кънев предлага да спре финансирането на медии през оперативни програми |

Да се спре отпущането на средства за медиите през оперативни стратегии и те непосредствено да аплайват за тях пред Европейската комисия, предлага евродепутатът от ЕНП Радан Кънев, представен от.

Той показа концепцията си при представянето на отчета „ Невидимата ръка на цензурата на Балканите “ в Брюксел:

„ Това е едно от решенията - изрично да се спрат европейските средства за медии през оперативни стратегии, тъй като оперативните стратегии са под контрола на изпълнителната власт и е повече от явно, че по този метод се купува политическо въздействие в медиите . Между другото, доста изследвания, които бяха направени, да вземем за пример едно на Антикорупционния фонд, демонстрираха, че договорите, които и централните, и локалните управляващи подписват с медии за реклама, в това число на европейски фондове, съдържат даже клаузата за позитивно отразяване на активността, т.е. това, за което Себастиан Курц подаде преди броени дни оставка в Австрия, в България е всеобща процедура на всички равнища на ръководство. “

" Къде сбъркахме " - този въпрос си задава Питър Хорокс, някогашен шеф на международната работа на Би Би Си, чиито филиали са затворени след навлизането на демокрацията в доста страни от Източна Европа:

" Вероятно аз закрих повече публицистика в Източна Европа, в сравнение с най-амбициозните властнически режими. Преди години като шеф на международната работа на Би Би Си бях виновен за закриването на станции на Би Би Си в България, Румъния, Албания. Причината, заради която английската компания взе това решение, беше повишаване на медийната независимост и стандарти в тази част на Европа. А този следобяд се питах: " Къде сгрешихме? "

" Целта на този отчет беше да обхване тези техники, които са мъчно забележими за интернационалните организации, само че напълно дефинират равнището на медийна независимост в България, тъй като диктуват пазара ", споделя Антоанета Николова, шеф на самодейността " Свободни медии на Балканите ". Авторите на отчета се стопират върху няколко съществени детайла - публично финансиране, премерване на рейтинга и европейско финансиране.

Контролът върху медиите от държавното управление на някогашния министър председател Бойко Борисов се дължи на три съществени фактора - ролята му при закупуването на огромни медии от политически и бизнес съдружници, управлението на европейските фондове, посредством които си купува поддръжка и контролът върху медийния регулатор, което разрешава антиконкурентните практики да не получават съответния отговор ", това се споделя в частта за България. Като съответен образец се показва прекосяването на собствеността върху Нова телевизия в ръцете на братя Домусчиеви, близки до някогашния министър-председател, както и обстоятелството, че някогашният народен представител Делян Пеевски, който е имал над 80 на 100 от разпространяването на печатните медии, е осигурявал редовно поддръжка на кабинета му.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР