Да се спрат кръвопролитията в Украйна и Ивицата Газа -

...
Да се спрат кръвопролитията в Украйна и Ивицата Газа -
Коментари Харесай

На аудиенция във Ватикана: Папа Франциск пожела на българския народ здраве, мир и благоденствие

Да се спрат кръвопролитията в Украйна и Ивицата Газа - това са най-големите провокации пред човечеството сега, които са разискали папа Франциск и президентът Румен Радев. Българският държавен глава и водената от него делегация бяха признати тази заран от Негово светейшество папа Франциск. Президентите на България и Северна Македония бяха един след различен на визита при папата, само че не съумяха да се срещнат, поради натоварените им стратегии. Президентът Радев сподели, че чака час по-скоро смяна в реториката на Северна Македония и преустановяване на езика на омразата и предложения Гордана Силяновска-Давкова да посети България.



По традиция главата на Римокатолическата църва папа Франциск одобри българска делегация по случай празника на светите братя Кирил и Методий. Пред президента Румен Радев Негово светейшество пожела на българския народ здраве, мир, благополучие и повече деца.

В диалог на четири очи, папа Франциск и президентът Радев разискаха най-голямото предизвикателство пред човечеството сега.

Румен Радев, президент на Република България: " Да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа и избиването на хиляди почтени хора. Това изисква осъзнаване, изисква доста разсъдък, изисква напъните на цялата интернационална общественост да се търсят пътища за мир, учредени на интернационалното право. "



Държавният глава акцентира, че двамата имат сходни позиции:

"...че е време за разсъдък, тъй като видяхме, че единствено с стопански и военни средства не може да бъде реализиран мир. Време е най-накрая за дипломацията. "

Папа Франциск е отправил и особено обръщение към българския народ.

Румен Радев, президент на Република България: " Днес той ни пожела доста здраве, мир и благополучие, пожела ни още забавни неща. Папата е осведомен с нашите проблеми и безусловно споделям, пожела повече деца. Той сподели: дано вашите младежи да бъдат по-силно вкоренени в България и дано знанията, които получават, да бъдат ориентирани съм бъдещето, тъй че народът да съумява. Изрази благопожелание да се грижим и за възрастните хора, тъй като те заслужават нашето почитание. "



Това е и посланието на един от подаръците, които президентът Радев е получил от папата Франциск.

Румен Радев, президент на Република България: " Като подарък от него получих една невероятна литография, която демонстрира тъкмо връзката сред поколенията - един паднал човек - възрастен, и един млад, който му подава ръка. "

А подаръкът за папата е истинска икона на светите братя Кирил и Методий от 19 век.



След българската делегация, папа Франциск се е срещнал и с делегацията на РСМ. Макар, че президентите на двете страни не съумяха да се видят, Румен Радев дефинира като позитивен знак, че Гордана Силяновска-Давкова е показала блян за такава среща:

" Моето обръщение към президента на РСМ е, че България чака час по-скоро смяна в реториката, както и преустановяване на езика на омразата. РСМ би трябвало да покаже, че в действителност желае да бъди част от обединена Европа, като извърши всички условия към нея от Европейски Съюз. Само с разговор ще укрепим доверието между тях и ще решим всички противоречиви въпроси и ще отворим вратата на РСМ към Европейски Съюз, уповавам се тази среща да се случи скоро. "



В базиликата " Сан Клементе ", където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, българската делегация участва на Божествена света литургия. А по-късно президентът посети базиликата " Санта Мария Маджоре ", където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий.



фотоси: Българска телеграфна агенция, Президентство


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР