Да се сложи ред на пазара на горива се оказва

...
Да се сложи ред на пазара на горива се оказва
Коментари Харесай

Законът за горивата е лобистки за големи групи от хора, които и сега са на пазара, но извън правилата


Да се постави ред на пазара на горива се оказва по-сложно, в сравнение с наподобява. Всички желаят ниски цени на горивата. Никой не желае да признае, че те се въздействат от една страна от интернационалния пазар на нефт и петролни артикули. В същото време никой не желае въвеждане на бистрота на пазара, с цел да има и по-голяма изясненост за ценовите равнища на бензиностанциите. Напоследък се стартира някаква концепция за махане на биокомпонентата през зимата и увеличението й през лятото. Това пък не се харесва на зърнопроизводителите. Протестиращите, които напълно почтено са с неразбираеми и безредни хрумвания затрудняват още повече слагането на някакъв ред в бранша. Все отново би трябвало да се стартира отнякъде и тук е мястото на опитите да проработи Законът за горивата, макар че е привързан и с редица други закони и нормативни документи. Въпросът е: Дали?

Закон без Наредба?

Законът за горивата мъчно ще проработи без наредбата към него, с която се основава процедурата за регистрация на всички търговци на течни горива. Това сподели изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Законът се пробва да постави ред в бранша посредством въвеждане на регистрационен режим и контролиране на дейностите като да вземем за пример търговията на едро и търговията на дребно, в това число превозването, доставяне, дистрибуцията и съхранението, в това число на бутилките LPG.

Регистрационният режим е оптимално банален. Разбира се, остава условието за най-малък капитал както за търговците на едро, по този начин и на дребно. Припомняме, че митингите при разглеждането на закона преди месеци желаеха отпадането на този най-малък капитал особено за дребните търговци – 20 х. лева Както разяснява обаче Делчев, само че във връзка с пазара на едро, на него няма място търговец, който откакто взе участие в този бизнес и не може да обезпечи нужния капитал от 1,5 млн. лева Законът би трябвало да влезе в действие в края на януари 2019 година, само че Наредбата, която би трябвало да уреди точно разпоредбите за регистрация на играчите на този пазар неотдавна беше оттеглена от Министерството на стопанската система, с цел да бъде поправена. Това ще затрудни и търговците, уточни в коментар на този факт Андрей Делчев.

" Интересно ми е да видя, откакто беше оттеглена и ще бъде готвена нова, с какво тя ще се разграничава толкоз доста от първата, защото това в действителност, в огромна степен, е процедурен акт. Разбира се, това внасяне - отдръпване, внасяне - отдръпване основава правна неустановеност, тъй като нарушава процедурата по публично разискване, нарушава периодите. Законът, несъмнено, ще влезе в действие, само че тогава всички търговци ще стартират да питат, изправните: " Как да прилагаме закона, откакто не е написана тоталната процедура. Очевидно, без приемането на наредбата, законът не може да проработи ".

Според юристът на БПГА Светослав Бенчев разяснява и позитивните изгоди от закона.
" Има пропуски, изключително с оглед контрола. Знаете, извънредно доста институции управляват придвижването на нефтопродукти от входа до крайния клиент. Това, което прави законът и което е доста значимо, е, че то сплотява в действителност и координира тези контролни институции ".
В отговор на въпрос за лансираната теза, че този закон е лобистки изпълнителният шеф на асоциацията напомни, че този закон вкарва бистрота на пазара. „ Той визира огромни групи от хора, които са на пазара, само че отвън закона. Изискванията са минимални и няма да изхвърли от пазара никой, който го съблюдава “, сподели Делчев. Председателят на асоциацията Валентин Златев от своя страна напомни, че страната взе участие в цената на горивата с половината от цената, тъй че „ по какъв начин тогава да е лобистки? “.

Биокомпонента или не?

Биокомпонентата е наложителна. Категорично и ясно. Това е условие по европейското законодателство. Колкото до това дали ще понижи цената на горивата остава да се гадае. По-скоро – нищожно. Да, цената на горивата може да падне с до 2-3 ст., само че отражението като цяло не е огромно, излиза наяве от мненията на БПГА.

Марчин Рикала от Shell разяснява зависимостта на горивата от климатичните промени и смисъла на биокомпонентата. Повечето от параметрите са идентични за страните от Европа, като разликите са според от климата.

Стандарта Евро 5 демонстрира, че наличието на етанол в бензина е 5 % и по този начин е за множеството от страните в Европа. За България обаче би трябвало да има 8% за всеки литър гориво, като това отразява условието за стандарта Евро 10.

В същото време Марчин Рикала обърна внимание на въздействието на боикомпонентата върху придвижването на автомобила. Според него обаче, през зимата при ниски температура биокомпонентата затруднява придвижването на колите.

При дизела биокомпонентата би трябвало да е (В7) 6 %.

Редица компании, които оперират в другите страни имат условия към качеството на горивата, разяснява Рикала. Представителят на Shell изясни, че това е обвързвано и с развиването на технологиите за колите. Той посочи и съществуването от страна на компанията на документ за качеството на горивата. Параметрите на нашите горива са проверявани към 15 хиляди пъти, сподели той. Редовни инспекции се правят и от самата компания, защото страната ни е по-топла и се следи да не се появи бактерия, която да се отрази да вземем за пример на микроклимата на дизела и да блокира филтъра и надлежно придвижването да даден автомобил.

В същото време представителят на Shell не подмина и въпросът с осъществяваните инспекции от ДАМТН по бензиностанциите. В този смисъл той изиска българските институции да са транспарантни и когато вършат такива инспекции да посочват поименно нарушителите.

По отношение на биокомпанентата Марчин Рикала изясни, че след в интервала 2020 – 2030 година се чака нарастване на биокомпонентата, което може би няма да има положително въздействие върху колите. В отговор на въпрос Рикала разяснява също по този начин, че Shell, която в предишното бе известна повече като петролна компания към този момент в отговор на трендовете е по-скоро газова или енергийна компания. 50 % от добива е природен газ, сподели той и обърна внимание на бъдещето на електромобилния бранш.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР