Да се сложи край на военните операции и да се

...
Да се сложи край на военните операции и да се
Коментари Харесай

Путин и Асад търсят политическо решение на кризата в Сирия

Да се постави завършек на военните интервенции и да се потърси политическо решение на рецесията в Сирия - в тази посока протече диалога сред президентите на Русия и Сирия - Владимир Путин и Башар Асад. Какво още си споделиха водачите на двете страни и значи ли това завършек на гражданската война в Сирия, почнала преди 6 години?

Почти 4 часа - толкоз продължи визитата на сирийския президент Башар Асад в съветския черноморски курорт Сочи през вчерашния ден, за което обаче Кремъл даде информация през днешния ден. Това е първото обществено оповестено пътешестване на Асад от 2015 година. Върви се към привършване на военните интервенции, само че към момента имаме да извървим дълъг път, сподели съветският президент Владмир Путин.
Владимир Путин, президент на Русия: " Най-важният въпрос - след разгрома на терористите, е намирането на спокойно, политическо и дълготрайно решение на обстановката в Сирия. Бих желал да чуя оценката ви за днешното положение и за вероятностите за развиване, да обсъдя с вас главните правила на организация на политическия развой, който съгласно нас би трябвало да се случва под наблюдението на Организация на обединените нации. "
Сирийският държавен глава благодари на Москва за напъните ѝ по разрешаването на спора.

Башар Асад, президент на Сирия: " Надяваме се Русия да реализира задачата си, декларирана още при започване на рецесията - която е да не разреши непозната интервенция в политическия развой в Сирия, а единствено поддръжка извън. "
Разговорът сред Путин и Асад се състоя в навечерието на срещата сред Русия, Турция и Иран. През последните месеци трите страни интензивно работят по обосбяването на така наречен зони за деескалация, които целят прекратяването на огъня в Сирия. Две години откакто стартира военна намеса в страната, която действително обърна хода на спора в интерес на режима на Асад, Русия интензивно търси консенсус за спокойно решение на рецесията в страната.

До момента напъните на Кремъл се проваляха, тъй като забърканите в спора страни имат друг метод към спора - Русия и Иран поддържат режима на сирийския президент, а Турция и Съединени американски щати - бунтовниците. Според политолози, визитата на Асад в Русия демонстрира готовността на Дамаск да търси политическо решение на рецесията.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР