Да се създава възможност за времето на обявената извънредна епидемична

...
Да се създава възможност за времето на обявената извънредна епидемична
Коментари Харесай

Предложение: Лекарите от COVID структури да бъдат зачислени за специализация без конкурс

Да се основава опция за времето на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура и два месеца след нейната анулация лекарите, които работят в структури, осъществяващи лекуване на пациенти с , да получат правото да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят (в случаите, когато работят в база за образование по съответната специалност), без да е належащо провеждането на конкурс. Това предлага Министерството на здравеопазването с оповестения за публично разискване план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 година за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето.

С измененията, които се оферират, лекарите ще могат да се образоват за придобиване на компетентност Анестезиология и интензивно лекуване, в случай че работят в клиники или отделения по анестезиология и интензивно лекуване, осъществяващи лекуване на пациенти с COVID-19, или за придобиване на компетентност Инфекциозни заболявания, Вътрешни заболявания или Пневмология и фтизиатрия, в случай че работят в клиники или отделения, осъществяващи лекуване на пациенти с COVID-19. Срокът за започване на специализацията им ще бъде скъсен, защото се планува да отпадне условието за осъществяване на конкурс.
 Предстои стягане на коронавирусните ограничения в Сърбия Предстои стягане на коронавирусните ограничения в Сърбия
Бранислав Тиодорович – епидемиолог и член на Кризисния щаб на Сърбия заяви, че до края на седмицата ще се разиска стягането на м...

По този метод повече лекари ще бъдат привлечени и стимулирани да работят в Коронавирус структурите посредством облекчение на достъпа им до специализация. Целта е на тези лекари да бъде оказана поддръжка посредством обезпечаване на условия за професионално развиване и посредством даването на опция за финансиране на образованието им от страната. Това ще способства и за облекчаване, в по-голяма степен, на потребностите на популацията от експерти.

Действащата сега разпоредба планува образованието по клинични специалности, каквито са Анестезиология и интензивно лекуване, Инфекциозни заболявания, Вътрешни заболявания и Пневмология и фтизиатрия, в общия случай да се организира въз основа на срочен трудов контракт с база за образование по съответната компетентност, на служба за специализант. Базите целогодишно афишират свободните длъжности за специализанти, като заемането им се прави след осъществяване на конкурс по реда на Кодекса на труд. Изключение са длъжностите за специализанти по Обща медицина, за които може да не се организира конкурс. Провеждането на конкурс по Кодекса на труда лишава време, защото срокът за подаването на документите не може да бъде по-кратък от 1 месец.

Годишно за един специализант по клинична компетентност на срочен трудов контракт ще са нужни приблизително към 7 300 лева Промените няма да доведат до в допълнение финансово натоварване върху базите за образование, защото специализантите са техни чиновници, назначени към този момент на трудов контракт. В случаите, в които базите заявят предпочитание мястото за специализант да бъде финансирано от страната, Министерството на здравеопазването ще им дава средства в размер на 2,5 минимални работни заплати и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за всеки месец от практическото образование по модули и раздели, които не се организират в базата за образование и за всеки месец от плануваното в образователната стратегия теоретично образование. В тези случаи специализантите също ще бъдат финансово подкрепени, защото страната ще финансира таксите за теоретичното образование и тези за практическо образование, което не се организира в съответната база за образование.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР