Да се създаде временна комисия в парламента, която да обсъди

...
Да се създаде временна комисия в парламента, която да обсъди
Коментари Харесай

Христо Иванов прави комисия за промени в конституцията

Да се сътвори краткотрайна комисия в Народното събрание, която да разиска вероятните промени в конституцията свързани със правосъдната промяна предлага ръководителят на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов.

" Да можем да проведем необятен спор по визиите на обособените политически обединения и за това какви промени в конституцията биха придобили. Целта ни е да съберем нужното конституционно болшинство ", изясни концепцията си от коридорите на Народно събрание Иванов.

По думите му е доста значимо това да се случи преди избора на нов Висш правосъден съвет, тъй че плануваните промени в него да могат да влязат в действие преди новия състав. Желаните от обединението промени са по рекомендации от Венецианската комисия и от Европейската комисия, изясни той.

" Самият президент сподели, че има план на нова конституция. Други политически обединения също споделиха, че имат подготвеност. Така че чакам интересн спор ", сподели още съпредседателят на Демократична България.

От обединяването щели да потърсят контакт с всички политически сили, включителни и опозицията. " Като за начало желая необятен спор за образуването на консенсус по предвижданите промени ", добави той.

" В България основният прокурор доста обича да приказва за независимостта на правосъдната власт, пробвайки да се скрие зад нормата на самостоятелност, която се сължи на съда ", разяснява още Иванов и уточни, че рекомендациите на Европейска комисия и Венецианската комисия към фигурата на обвинител номер 1 е да има " отчетност и отговорност ". Тези причини ще се употребяват и за пътя ни към Шенген, добави той.

По мотив вчерашното чуване на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, Иванов разяснява, че в никакъв случай не го е упреквал за " безусловно всички проблеми в страната ".

" В качестото му на основен прокурор той стана лицето на един дълъг интервал на безвремие, в който прокуратурата не се реформира. В това време станаха и голям брой корупционни кавги, които не бяха разследвани съответно ", сподели съпредседателят на Демократична България.

Припомни, че прокуратурата не е разследвала по вреето на Цацаров наличието на записа " Яневагейт ", а повода била " да не се разплете чорапът ", тъй като там се споменавало името на Борисов и на самия Цацаров.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР