Да се създаде специален регистър към Агенцията по заетостта, през

...
Да се създаде специален регистър към Агенцията по заетостта, през
Коментари Харесай

Правят регистър на безработните, ще ги пращат на обучения

Да се сътвори специфичен указател към Агенцията по заетостта, през който чиновниците в нея да разполагат с информация за това къде са и какви са аргументите 900 хиляди българи у нас нито да учат, нито да работят, взеха решение депутатите със 135 гласа " за " на първо четене в Закона за поощряване на заетостта.

Данните за неактивните лица в регистъра ще се събират през Национална агенция за приходите, МОН, ГРАО, Национален статистически институт, АСП и други, планува плана, импортиран от ГЕРБ-СДС отпред с някогашната обществена министърка Деница Сачева. Те обаче няма да бъдат обществени и няма да могат да се изискват по Закона за достъп до информация.

В момента трудовите инспектори на Агенцията по заетостта могат да съветват, да записват като безработни хората, които не учат и не работят, да им оферират да придобият нова подготовка и да им търсят подобаваща работа.

" С новите текстове ще им дадем опция и да насочват стопански неактивните лица към валидиране на получените отвън учебно заведение умения ", стимулира се преди време Сачева.

Една част от тези хора имат умения, добити неофициално – като занимание или при работа без контракт в разнообразни браншове в земеделието и отглеждането на животни. Друга част са млади пенсионери, които също могат да допринесат с опита си за развиването на стопанската система на България. Има и такива, които не работят, с цел да се грижат за близки. Валидирането на познания ще се случва в базите на Държавното дружество „ Българо-германски център за професионално образование “. Така хората ще могат да получат документ, за уменията си.

Обучението ще е до 18 месеца. За авансово записаните като безработни се предлага да се обезпечат средства за стипендии, превоз и квартира за времето на курсовете.

Паралелно общественото министерство и Агенцията по заетостта би трябвало да вършат разбори и прогнози за нуждата от работна ръка, с цел да могат вярно да се възнамеряват политиките за заетостта и да се търсят повече принадлежности за поддръжка на започващите и разрастващите се компании, в това число с европейски средства.

Оказа се, че над 900 хиляди български жители на 16 до 65 година възраст нито учат, нито работят, нито са регистрирани в бюрата по труда. Около 17№ хиляди от тях са сред 19 и 29-годишна възраст. Като аргументи се показват неналичията на умения, здравни проблеми, фамилни спънки или бариери поради географска раздалеченост, напомни отчета на организацията Севим Али от Движение за права и свободи. Според него е значимо тези 900 хиляди да заемат мястото си на пазара на труда, а и да се снабдят със документ за знанията и уменията си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР