Да се създаде специален фонд в помощ на хората с

...
Да се създаде специален фонд в помощ на хората с
Коментари Харесай

Хазартът и бизнесът да участват във фонд за хората с увреждания, предлага КНСБ

Да се сътвори специфичен фонд в помощ на хората с увреждания, финансиран от хазарта, работодателите и страната, предлага КНСБ.

Според президента на синдиката Пламен Димитров трябват стотици милиони, даже милиарди левове, с цел да извърши България условията на Конвенцията за правата на индивида, която е утвърдила.

България е една от дребното страни, в които приходите от облаги не се таксуват дейно, счита синдикатът, по тази причина първи източник на доходи във фонда би трябвало да са хазартните игри.

Работодателите, съгласно вижданията на синдикалистите, би трябвало да внасят във фонда на принцип, сходен на системата "
бонус - малус " в застраховането. Това значи, че компаниите ще се подтикват, когато наемат инвалиди, и ще заплащат средства във фонда, когато нямат опция да създадат това, се споделя в известие на КНСБ.

В напъните за интеграция на най-уязвимите групи би трябвало да се включат всички министерства, а не тежестта да е разпределена единствено върху общественото ведомство, счита КНСБ. Пример за това е МОН, което би трябвало да се грижи за средата в учебните заведения, уточни Пламен Димитров.

За да има ефикасна помощ би трябвало да се изготви Национална карта на обществените услуги. Тя ще очертае какъв брой са хората с увреждания по места и какви институции и благоприятни условия за тях има в района, разяснява Ася Гонева от синдиката.

По данни на КНСБ в страната работят 1310 заведения за хора с увреждания, които обслужват 35 000 души или под 6% от всички.

На семинар във Варна синдикатът формулира и други хрумвания. Между тях е желанието в бюджета за следващата година страната да отдели с близо 1 милиарда лева повече за заплати в обществената сфера. КНСБ се стимулира с това, че растежът на бюджетните заплати през 2017 година е с 9.5%, а в частния бранш - с 12.7%. Синдикатът счита, че 10 година след въвеждането на плоския налог той не е извършил предназначението си и би трябвало да бъде сменен с напредничав.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР