Да се създаде регистър на готвачите в Смолянскко поискаха хотелиери

...
Да се създаде регистър на готвачите в Смолянскко поискаха хотелиери
Коментари Харесай

Хотелиери искат регистър на готвачите в Смолянско

Да се сътвори указател на готвачите в Смолянскко желаеха хотелиери и ресторантьори по време на учредяването на районен клуб към Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). В момента тази специалност е една от най-търсените в туристическия отрасъл.
Учредителната намира се състоя в хотел „ Снежанка “ на Пампорово през днешния ден. Представителите на клуба са основният готвач на хотела Димитър Паскалев и сътрудника му Лазар Дърмонев.
Мисията на БАПГ показа Светозар Георгиев, който е в асоциацията от основаването й през 2004 година до през днешния ден.
„ Ние сме един обединен колектив от доста сътрудници, които си оказваме помощ, споделяме информация, вървим на образования. При нас идват доста известни готвачи, за последно преди две седмици в " Гастрономикс и Сихре “ пристигнаха сътрудници от заведения за хранене в Испания с две звезди " Мишелин ", които са в топ 50 в целия свят. БАПГ са хора с идентична мисъл, с идентична концепция и идентична конструкция, които желаят да бъдат по-добри и да се борят за това. Ние сме сдружение, в което си оказваме помощ. Не сме юридически лица, а готвачи, които обичаме да готвим и да се забавляваме. Този клуб ще ви донесе сближение, а като сме дружно, сме мощни. Както видяхме, бензинът поевтиня, нали!? “, изясни Георгиев.
Като цяло Асоциацията има за цел да сплоти съидейници на професионална и другарска основа, да издигне връзките общество-готвачи на по-високо равнище, да окаже скъпа помощ в връзките с сътрудници, организации, клиенти и сътрудници в България и чужбина. Георгиев изясни, че българската организация е член на WACS – Световната асоциация на готварските общества, учредена през 1928 година в Сорбоната, Париж.
Паскалев уточни, че след учредяването на клуба в Смолян ще се организират кулинарни конгреси и надпревари, включително употребявайки районни артикули и предписания. Ще се организират доста съществени образования.
„ На мен като основен готвач на „ Снежанка “ най-вече ми е липсвала информация. Има в интернет и в телевизионни излъчвания, само че друго е когато имаш връзка с експерти от вътрешната страна в кухнята “, уточни той.

На форума участва олимпийската и европейска шампионка по биатлон Екатерина Дафовска. Тя поздрави участниците в самодейността и съобщи, че това професионално обединяване ще помогне както на самите готвачи, по този начин на хотелиерите и ресторантьорите в региона. Дафовска има хотел в Пампорово, издигнат върху един декар земя, подарен й от община Чепеларе след поредицата спортни завоевания.
Нейни сътрудници настояха в уеб страницата на асоцияцията или в обособен уебсайт да се сътвори указател на готвачите в родопския край, с цел да им е по-лесно да ги намират, тъй като срещат усложнения.
По време на събранието стана ясно, че учредителите имат поддръжката на община Смолян и на учебното заведение по туризъм в регионалния град.
„ Младите са бъдещето и ние би трябвало да ги образоваме. Ние в София поставяме извънредно доста грижи за тях. За страдание обаче те желаят да тръгнат от високото – да работят с пинсети, да вършат точки и да са гурме-готвачи, а истината е, че би трябвало да вършат първо мусака, чорба топчета и лапад, с цел да стигнат до гурме. Аз персонално имам голямото предпочитание да направя вашата родопската кухня по-гурме, да ви презентирам по какъв начин един пататник може да наподобява извънредно и човек да каже: „ Уау “, сподели Светозар Георгиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР