Да се създаде обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди

...
Да се създаде обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди
Коментари Харесай

Правят електронни досиета на имотите

Да се сътвори обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи, плануват промени в Закона за кадастъра и имотния указател, качени за публично разискване.

С признатия през 2000 година Закон за кадастъра и имотния указател е планувана законодателна промяна в системата на вписванията в българското вещно право посредством прекосяване от лична към действителна система на регистриране и основаване на заможен указател.

Реформата планува имотният указател да се води освен на хартия, само че по едно и също време с това и в електронен тип.

Повече от 20 години след приемането на закона обаче тази промяна не е осъществена на процедура.

Сега при договорка с неподвижен парцел, по едно и също време с вписването, съдията по вписванията изготвя и партидата на парцела и записва в подлежащия на регистриране акт нейния номер.

С препоръчаните промени дейностите ще се разделят сред съдията и Агенцията по вписванията, като службата по вписванията ще вкарва информацията за електронната партида и вписаните актове с приложените към тях документи в електронното партидно дело.

Към сегашния миг вписванията не престават да се реализират по персоналната система единствено на хартия.

Създаването на заможен указател, който се води освен на хартия, само че и в електронна форма, изисква цялостна цифровизация на всички актове, съхранявани от службите по вписванията.

Дигитализирането на вписаните актове е наложителна причина за основаване на електронни партидни каузи за всички недвижими парцели в съответните правосъдни региони като част от процеса по основаване на заможен указател.

В службите по вписванията съществува голям списък от вписани актове на книжен притежател за интервала от 1900 година до 2009 година, който е належащо да бъде цифровизиран.

При осъществено броене през 2018 година на архивните масиви, които са само на книжен притежател, същите възлизат на почти 40 610 656 страници, написа в претекстовете към законопроекта.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР