Да се създаде методика за финансиране на аптеки, които работят

...
Да се създаде методика за финансиране на аптеки, които работят
Коментари Харесай

Предлагат промени в Закона за здравното осигуряване

Да се сътвори методика за финансиране на аптеки, които работят по контракт с НЗОК, в отдалечени, труднодостъпни региони или работят непрекъснато. Това плануват промени в Закона за здравното обезпечаване, импортирани в Народното събрание от депутати от ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “.

В дребните обитаеми места липсват аптеки, които да отпускат медикаменти на здравноосигурени лица. В доста общини и регионални центрове пък въобще няма денонощни аптеки, пишат в претекстовете си вносителите.

По техни планове за обезпечаване на тласъци за разкриване на такива аптеки ще са нужни към 3 милиона лв. в допълнение.

Друга смяна в закона планува да се сътвори механизъм за финансиране на структури, които са от основно значение за достъпа до здравна помощ в отдалечени и труднодостъпни райони, както и такива, които са от сериозно значение за обезпечаване на комплексност на лекуването.

За задачата би трябвало да се дефинират критерии, на които да дават отговор тези лечебни заведения, които да поемат тежки и усложнени случаи, без значение от типа на собствеността им, написа в претекстовете към законопроекта.

В него се планува и въвеждането на методика за обезпечаване на обективни минимални хонорари в опазването на здравето. Възнагражденията следва да бъдат не по-малко удобни от избран справедлив аршин, какъвто е избран в групов трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “.

Без аптека остават 10 000 обитаеми места в България

Настоящата уредба не подсигурява заплащането на обективни хонорари на медицинския личен състав, който извършва действия в осъществяване на контракти сред лечебни заведения и НЗОК.
 istock istock
България е една от дребното страни членки в Европейски Съюз, която не контролира условия за минимални хонорари на медицинските експерти, което води до задълбочаване на дефицита на личен състав, написа още в претекстовете към законопроекта.

Има процедура лечебните заведения да обезпечават нужния личен състав за осъществяването на договорите с НЗОК с по-малко от нужния брой фрагменти, като фиктивно подписват контракти с медицински експерти, изясняват депутатите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР