Да се разреши продажбата на горива без касови бележки. Това

...
Да се разреши продажбата на горива без касови бележки. Това
Коментари Харесай

Ще има ли по-сив сектор на горивата заради нов закон?

Да се позволи продажбата на горива без касови бележки. Това ще стане допустимо, в случай че се одобряват нови промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, препоръчани за публично разискване от Министерството на стопанската система, написа в. " Труд ".
Промените бяха оповестени още през предходната седмица и основата им е на процедура същата, поради която самият закон се провали в Народното събрание при започване на годината. Сега обаче има и добавка - нов текст, с който се разрешава горива да могат да се продават на трети лица, в случай че те бъдат регистрирани по Закона за Данък добавена стойност.
Има два типа метода за отчитане на горива по Закона за Данък добавена стойност, обясниха специалисти пред в. " Труд ". Единият е с касова записка. Другият метод е очакван за така наречен крайни индустриални консуматори. Тоест доставчикът на гориво кара с цистерната бензина или дизела на получателя. За продажбата доставчикът подава електронна декларация за доставка в Национална агенция за приходите, а получателят изпраща електронна декларация за приемане. Целта на това гориво е за персонално извънредно ползване – за котела, за оранжериите.
На процедура обаче получателят може да продаде това гориво на трето лице, без да издава касова записка. Схемата е доста елементарен метод за измами с Данък добавена стойност, тъй като получаваш гориво на една цена, какво го правиш, на кого го продаваш не е ясно, разясниха специалисти. И дават за образец: " Взимате си една цистерна или камионче и стартирате да продавате гориво без документи ". В сектора към този момент се приказва за масиран импорт точно на такива уреди. 300 – 400 камиончета към този момент са импортирани у нас през последните месеци.
Друга смяна, записана в плана за изменение на закона за горивата, планува бензиностанцията да може да бъде модулна, което на процедура значи всичко – от преместваем обект до бидон с револвер.
Експертите са безапелационни – от тези две промени в закона на процедура се легализира сивият бранш в търговията с горива.
Друга малка врата, която се планува в закона, касае газовите бутилки. По Закона за акцизите и данъчните хранилища газови бутилки, по-големи от 5 кубични дециметра, би трябвало да се пълнят единствено в данъчни хранилища. Това подсигурява, че бутилката там се ревизира, тества се, цялостни се, мери се и є се поставя предпазен стикер. В настоящия закон за горивата е казано, че това е по този начин и тези бутилки ще се пълнят единствено в данъчни хранилища и ще се дистрибутират от компании. Сега обаче се предлага текст, съгласно който огромните бутилки ще могат да се зареждат във всевъзможни пълначки, където до момента беше разрешено единствено зареждането на дребни битови или туристически бутилки.
На процедура пораства заплахата още веднъж да има произшествия с газови бутилки, тъй като тези пространства нямат никакви ограничения за сигурност на бутилките. Настрани остава и фактът, че от там се изписва газ, която отива на газстанциите без данък.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР