Да се работи за по-технократско правителство с хоризонт на управление

...
Да се работи за по-технократско правителство с хоризонт на управление
Коментари Харесай

Христо Иванов: Ако получим третия мандат, ще работим за по-технократско правителство

Да се работи за по-технократско държавно управление с небосвод на ръководство до 1 януари 2024 година

Това предлага съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред бТВ. Той посочи още по-рано денем в Народното събрание, че в случай че " Демократична България " получи третия мандат, ще направи всичко допустимо да го осъществя.

Според него ярките политически фигури би трябвало да създадат крачка настрана в името на значимите за България цели.

“Редно е да създадем един технократски кабинет, да не се опитваме да парцелираме и да превземаме територии, а да дадем път напред на хора, на които можем да имаме доверие. Призовавам да се фокусираме върху огромните задания и провокации, само че и върху огромните благоприятни условия пред България в идната година”, съобщи той.

Иванов посочи, че в случай че е належащо, ще беседва с Тошко Йорданов и водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов. Според него е основно да се премине от междуличностни нападки към фокусиране върху целите на страната.

“С Тошко Йорданов от три Народното събрание имаме бурна история, само че може би съм си извлякъл уроци. Трябва да разделяме персоналната страст. Длъжни сме в името на вярата на хората да беседваме и ще беседваме, без значение от персоналните истории. Затова и със Слави Трифонов бих разговарял”, сподели той.

“Ако мандатът бъде даден на “Демократична България”, капиталът, с който ще влезем, е опцията да беседваме с всички някогашни сътрудници, изхождайки от един малко по-спокоен звук и по-нормални връзки. Трябва да се опитаме малко да успокоим топката”, добави Иванов.

При приемането на трети мандат “Демократична България” ще внесе декларация за гласоподаване в Народното събрание с национални цели, с цел да се ревизира дали има задоволително огромно болшинство за поддръжката им.

“Ако се окаже инцидентно, че има подготвеност за избрани формулировки, тогава ще знаем, че усилието да бъде открито болшинство си коства. Мнозинство бихме търсили в границите на досегашните четири колегата, започвайки от “Продължаваме промяната”. Моралното право остава тяхно”, сподели той.

И още:

”Ще избегнем търсенето на поддръжка отвън до момента ръководещите обединения. Все още не можем да търсим поддръжка ГЕРБ, въпреки да се опитваме да наложим един по-диалогичен метод към тях в осъществяване на националните приоритети”.
Радев да организира още един кръг съвещания преди третия мандат
По-рано денем Иванов сподели, че в случай че първият мандат не бъде осъществен, " Демократична България " насочва апел към президента да организира още един кръг съвещания с партиите преди връчването на третия мандат.

" Интересите на страната са за това да има ръководство, тъй като идната една година ще е основна за оправянето с поредицата от рецесии и завършването на интеграцията ни в Европейски Съюз и НАТО.

Ако изпуснем този времеви интервал, хвърляме страната в още един кръг на борба и политическа неопределеност. Това може да се окаже извънредно вредоносно за страната. Нашият апел е с първия мандат да бъде излъчено ръководство ", сподели Иванов.

И добави:

" Въпреки че остават единствено часове, считаме, че в действителност би трябвало да се подходи извънредно отговорно към тази обстановка, без значение от тяснопартийните ползи. Включително " Демократична България ", която е подготвена за избори и чака възстановяване на своите резултати.

Заедно с това, след полемика с нашите органи и парламентарната група, заявяваме, че сме подготвени да участваме в по-нататъшни съвещания ".

Иванов отговори уклончиво на въпрос дали от " Демократична България " биха подкрепили държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия. По думите му, в случай че от Българска социалистическа партия получат третия мандат, въпросът ще бъде разискван.
Още при започване на деня очакване, че мандатът няма да бъде изпълнен
Очакванията са мандатът на " Продължаваме Промяната " да не бъде изпълнен и да не бъде определено държавно управление с министър председател Асен Василев.

Това разяснява на влизане в Народното събрание другият съпредседател на „ Демократична България “ Атанас Атанасов.

Той посочи, че към момента не е говорено за личен състав и конструкция на кабинета, което съгласно него е показателно.

Според Атанас Атанасов нови съвещания ще оказват помощ на президента да откри " коя е тази политическа мощ, която има способността посредством разговор да откри болшинство за сформиране на държавно управление ".

През последната седмица представители на " Продължаваме промяната " разговаряха с „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия в търсене на нужните 121 гласа за съставяне на парламентарно болшинство.

По Конституция това не е наложително и кабинет може да бъде определен и с по-малко депутати - повече от половината от присъстващите.

Самият Атанасов бе първият, който заяви, че Кирил Петков няма да е претендент за министър председател и тогава съобщи, че възможностите за предстоящ кабинет се усилват.

Шефът на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов разяснява, че има повече упования за третия мандат.

Президентът Румен Радев ще одобри в 17 ч. на " Дондуков " 2 номинирания за министър-председател Асен Василев.

Пред бТВ шефът на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи, че възможностите за кабинет на Асен Василев са 50:50.

" Ние разчитаме на отговорността на народните представители. Ако няма воля да се работи в този парламент отиваме на избори ", разяснява Свиленски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР