Да се проведе мисия Македония в ЕС и САЩ. Това

...
Да се проведе мисия Македония в ЕС и САЩ. Това
Коментари Харесай

Наши учени предлагат мисия Македония“ в САЩ и ЕС

Да се организира задача " Македония " в Европейски Съюз и Съединени американски щати. Това оферират на президента Румен Радев и служебния кабинет от Национален кръг " За Македония ". Представителите на неправителствената организация проф. Николай Овчаров, проф. Ана Кочева и проф. Пламен Павлов показаха предлагането си на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Те прецизираха, че оферират мисиятa да се споделя " Македония ", защото има и други елементи от Македония, които не са в границите на Северна Македония.

Идеята е задачата да се провежда от българските посолства, като да съставлява поредност от конференции на учените от Национален кръг " За Македония ", на които да бъдат поканени публицисти, университетски представители и други, пред които да се показа българската позиция по езиковедските, историческите въпроси, както и тези по отношение на човешките права. Учените оферират тези конференции да се състоят във Вашингтон, Брюксел и в столиците на Швеция и Испания - страните, които ръководят Европейския съюз през тази година .

Според проф. Николай Овчаров, до момента в който не бъдат решени историческите и езиковедските въпроси , няма да има пътища, автомагистрали, жп линии сред двете страни. Затова упорства да има самодейност, сходна на показаната по време на българското европредседателство " Мисия България ".

" Ние би трябвало да изложим нашите позиции доста по-добре, в сравнение с тази смешна комисия ", разяснява проф. Овчаров.  Северна Македония не желае да влиза в Европейски Съюз, смятая той.

" Самите дейности на политиците, които я ръководят, демонстрират това нещо. Ние виждаме проводници на съветско въздействие в Северна Македония, колкото и да приказват, че са срещу него. Техните дейности ни демонстрират връзката Москва-Белград-Скопие . Ние би трябвало да я виждаме и да я разбираем ", сподели проф. Овчаров.

Проф. Ана Кочева от Института за български език на Българска академия на науките уточни, че не би трябвало тематиката " Македония " да се политизира в идната у нас предизборна акция. Необходимо е да се работи умно и рационално, изясни тя.

" Обикновено реториката доста се изостря преди избори. Може би е време в Македония да се разбере, че когато се договаря с Европейски Съюз, в действителност се договаря и с България . Вето може да има, когато Северна Македония стартира същинските си договаряния. Тя се намира в предверието. Спекулациите не са ни по усета. Бихме призовали политическите сили да се въздържат, тъй като ескалира напрежението. Убедена съм, че дипломацията работи ", уточни проф. Кочева.

За позиция на образован национализъм, само че не и да има апартейд по отношение на сънародниците ни там , прикани проф. Пламен Павлов.

" Крайно време е ние да имаме една позиция на образован национализъм, какъвто са имали Гоце Делчев и Васил Левски. Трябва да намерим най-хубавия път за разговор с нашите братя от Македония. Да не се не разрешава на хората, които имат съзнание на българи, да го показват ", уточни историкът.

От Национален кръг " За Македония " припомниха за визитата на тяхната делегация в Европейския парламент в Страсбург през 2022 година, където показаха българската позиция във връзка с РСМ. Те показаха пред Европейския парламент и меморандум по отношение на РСМ, в който вземат участие над 19 изтъкнати български учени, интелектуалци, публицисти. Според неправителствената организация визитата им е било сполучливо, като презентацията на учените е била гледана от към 130 евродепутати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР