Да се променят условията и редът за изменение и/или преразглеждане

...
Да се променят условията и редът за изменение и/или преразглеждане
Коментари Харесай

Предлагат промени в цените на водата

Да се трансформират изискванията и редът за изменение и/или преразглеждане на утвърдените цени на ВиК услуги през регулаторния интервал, плануват промени в Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, качени за публично разискване.

Съществуващата нормативна уредба не планува опция при годишните промени на утвърдените цени на ВиК услуги през регулаторния интервал, КЕВР да отрази в цените фактически осъществените от ВиК операторите разноски за доставяне с електрическа сила от свободния пазар, което постанова да се сътвори опция при изменението на утвърдените цени на ВиК услуги да се отразяват фактически регистрираните разноски. Това може да се реализира посредством включване във формулата, по която се пресмята коефициент Q, на нов коефициент - Qе, който отразява разликата сред прогнозните (одобрени) и действителните (отчетени) разноски за снабдяване на електрическа енергия за софтуерни потребности от свободен пазар за даване на ВиК услугите, приспаднати с получени помощи и обезщетения от страната, при отчитане на постигнатите годишни целеви равнища на относимите индикатори за качество на ВиК услугите, написа в претекстовете към плана.
 
Настъпилите фрапантни промени в цените на електрическата сила, търгувана на свободния пазар, демонстрираха неспособност за стабилно обмисляне от ВиК операторите на разноските за електрическа енергия през 5-годишния регулаторен интервал. В утвърдените бизнес проекти за регулаторен интервал 2022 година - 2026 година ВиК операторите са планували разноските за електрическа енергия въз основа на междинна месечна цена, избрана на пазар „ ден напред “ на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД (БНЕБ ЕАД) за 6-месечен интервал, като по инструкции на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) най-вече е употребявано второто полугодие на 2021 година

Средната цена за второто полугодие на 2021 година от сегмент „ ден напред “ е 309 лева./МВтч, а за цялата 2022 година е в размер на 494 лева./МВтч. В следствие през 2022 година са признати голям брой стратегии за обезщетения на разноски за електрическа енергия, както общо за всички небитови консуматори (в това число и ВиК дружества), по този начин и съответно за ВиК бранша. Представените в КЕВР отчетни отчети на ВиК операторите за 2022 година демонстрират, че над 50% от направените от сдруженията разноски за електрическа енергия са възобновени посредством по този начин получените обезщетения. През 2023 година се следи трайно намаляване на цените на електрическата енергия, търгувана на БНЕБ ЕАД, като за първите четири месеца е 238 лева./МВтч, като в същото време е продължена и програмата за обезщетения на небитовите консуматори.

Вдигат рекордно цената на водата в Софийска област

Друга смяна планува да се разширят основанията, при които могат да се променят утвърдените бизнес проекти през регулаторния интервал - при смяна в рамките на обособената територия на ВиК операторите и/или при нужда от даване на нови ВиК услуги, трансформират се изискванията и реда за преразглеждане на цените на ВиК услугите през регулаторния интервал. Според настоящата разпоредба процедура за актуализация на бизнес проекта може да се открие единствено при съществуване на събития, които в тяхната цялост водят до изменение на приходите или стопански обоснованите разноски на ВиК оператора с повече от 10 на 100.
 istock istock
Това лимитира опцията на КЕВР настоящо да преразгледа цените на ВиК услугите при пораждане на непредвидено или непредотвратимо събитие или събития от ексклузивен темперамент, доколкото според настоящата наредба изменението на цените се прави чак от 1-ви януари на идната година.

Оптимизират се и условията за реда за внасяне на  заявките за одобряване на цени на ВиК услугите, като се съобразяват  въведените в Закона за водите условия по отношение на съгласуването на бизнес проектите от асоциациите по ВиК и отговорностите по подписаните контракти сред асоциациите по ВиК и ВиК операторите, и отпадат неразбираеми и дублиращи се условия.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР