Да се промени законът, за да е ясен. Това поискаха

...
Да се промени законът, за да е ясен. Това поискаха
Коментари Харесай

Не законът ни е виновен за неизбежната самоотбрана

Да се промени законът, с цел да е явен. Това желаеха и не престават да желаят доста протестиращи, възмутени от случая, при който ръководителят на рентгеновото поделение на УМБАЛ Пловдив простреля смъртоносно влезнал в дома му апаш.

Това разяснява за уеб страницата „ Актуално “ Ивайло Ачев.

Когато става въпрос за юриспруденция, нещата в никакъв случай не са елементарни. И повода е явно очевидна, въпреки за мнозина в България, а и по света, да не е по този начин. Причината е, че животът е прекомерно комплициран и не е черно-бял, с цел да чакаме и разпоредбите да бъдат едни и същи вечно. Защото в случай че беше по този начин, към момента мъжете щяха да вървят на лов, а дамите - да поддържат огъня и да събират корени, ядки и грудки.

Какво споделя Наказателният кодекс за съответния случай с доктор Иванов? Съгласно член 12, алинея 3 от Наказателния кодекс "няма превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище ". Притесненията обаче идва от алинея 2 на същия този член, която гласи: "Превишаване рамките на неизбежната защита има, когато отбраната очевидно не съвпада на характера и заплахата на нападението ".

Ето това е казусът - да се дефинира с пределна изясненост дали защитаващият се не е прекалил. И това е работа на Министерство на вътрешните работи, следствието и прокуратурата. Което единствено по себе си също е проблем, дори по-голям - тъй като прокуратурата и Министерство на вътрешните работи в България, също както и съдът, от дълго време са институции, на които хората не имат вяра! Те поредно са потвърдили, че не работят. Затова и чувството за неналичието на правдивост в България е толкоз високо - с цялостно право.

В случая с доктор Димитров никой, с изключение на той, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата не знае безусловно всички елементи. Но тъкмо Министерство на вътрешните работи и прокуратурата към момента нищо не изясняват, което укрепва основателно подозренията. Защото, в случай че лекарят е хванал крадеца на мястото на престъплението, бил е атакуван и ранен, има цялостното право да се отбранява и законът в настоящия си тип го пази изрично т.е. няма потребност от никаква смяна и трупане на политически дял от нея. Ако, обаче, крадецът се е уплашил и тръгнал да бяга, а лекарят го е прострелял отвън границите на парцела си, това към този момент не е самозащита - и вярно би трябвало да се санкционира. Изглежда, че приказваме за първия вид - и тогава няма какво да се разяснява повече. Но Министерство на вътрешните работи и прокуратурата следва да разгласят какво е станало - ясно и изрично. При това следва да го създадат бързо - това им е работата. Тежка, сложна, само че това е ситуацията - в случай че не им харесва, да не я работят, а да станат да вземем за пример чистачи. Защото чувството е, че очевидно не им харесва да работят - другояче хората нямаше безусловно да бленувам крадците да бъдат разстрелвани, в случай че просто бяха там, където би трябвало - в пандиза.

Колкото до политическото говорене на такива като Ангел Джамбазки - господин Джамбазки, Вътрешна македонска революционна организация е във властта! Ако искаше да трансформира Наказателния кодекс, до момента време имаше задоволително - преди доктор Димитров да влезе в ареста! Но вместо това "Обединени патриоти " се занимават с парк "Пирин ", със Закона за посевния и посадъчен материал - все тематики, свързани с "развитие " на бетона на последните места, където още не е поникнал т.е. тематика за кяр. Така че - популизмът на боклука, а Министерство на вътрешните работи, разследване и прокуратура да си свършат работата тъкмо и бързо!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР