ДА СЕ ПРИСЛАМЧИШ КЪМ ЛЕВСКИ… Защо не бих си сложил

...
ДА СЕ ПРИСЛАМЧИШ КЪМ ЛЕВСКИ… Защо не бих си сложил
Коментари Харесай

ДА СЕ ПРИСЛАМЧИШ КЪМ ЛЕВСКИ… Защо не бих си сложил портрета му вкъщи?

ДА съдебна експертиза ПРИСЛАМЧИШ КЪМ ЛЕВСКИ…
Защо не бих си поставил портрета му у дома?

От Евгени Минчев
По табиет или по друга загадка причина, да се присламчваме към Васил Левски е станало традиция. Веем знамената му, под които в никакъв случай не сме се борили, окачваме портрета му по стените си, въпреки в никакъв случай да не заприличахме на него. По някакво историческо обвързване ликът му е на всички места дотолкоз, че обликът му девалвира всред изкривените от необич българи, дезертирали от България по стопански и още банални аргументи.

Не го виждам и в напушените младежи, каращи тротинетки и скейтбордове сред колички с бебета и майки. Не го виждам в знанията на същите… Мнозина евентуално не схващат напълно какво е желал да каже Левски, каква е била идеята му, само че един портрет в кабинета си е утешение, с което всеки да мине за патриот и родолюбец.

Някои си го татуират на рамото или на корема, о, Рамо, Рамо… Без да имаме съществена аналогия с апостола на Свободата, си пришиваме заслугите му, считайки се за негови наследници по дух. Нищо такова, братя и сестри. Освен шепата заложници на тази версия, с изключение на същински вярващите в негово „ чисто и свято “, всички останали сме бледи копия под индиго на идеалите му, доколкото такива са съществували.

Аз нямам доверие в историята, тъй като тя се написа от спечелилите и всеки може да героизира който и колкото си желае. До през вчерашния ден портретите на Георги Димитров и Благоев висяха по класните стаи, паралелно с тези на политбюро. После портретите паднаха, дружно с режима. Портретите не изпълват духа, в случай че не са подкрепени с дейностите ни, с търсенията и въжделенията ни. Портретите служат за център на неустойчив олтар, под който неверници се кръстят чевръсто в опит да се самоубедят в повърхностната си религия.

Вярата изисква и малко изпитание. Един портрет не стига, тъй като никой от нас не наподобява на Левски в случай че би трябвало да извърши делото му през днешния ден. Иначе остава единствено историческа заблуда или… футболен тим. Затова не бих си поставил портрета му в кабинета си или произнасял на вятъра името му.

Сърцето също побира един облик, в случай че имаш силата и наличието да го износиш. Нещо като бременността, само че за много повече от девет месеца.
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР