Да се преосмисли мястото на Имотния регистър и той да

...
Да се преосмисли мястото на Имотния регистър и той да
Коментари Харесай

Имотният регистър да премине към районните съдилища

Да се премисли мястото на Имотния указател и той да премине под юрисдикцията на районните съдилища . За това упорстват 18 организации, отпред с Асоциацията на съдиите по вписванията, Обединението на свободните юристи (ОСА) и асоциация " Форум ", заяви news.Lex

Те са изпратили на Министерството на правораздаването мнение за проблемите, които към този момент 20 години спъват основаването на Имотен указател у нас. Повод за него е консултацията, която ведомството огласи, с цел да откри на какво се дължи неналичието на имотни партиди, а вписването да продължава да се прави по персоналната система.

В мнението се сочи, че със сформирането на Агенцията по вписванията (АВ), която има за задача да провежда основаването и поддържането на Имотния указател, е позволено скъсване на дейностите, отговорностите и процедурните правила във връзка с единния развой на вписването. Според съдиите по вписванията поставените от тях проблеми биват пренебрегнати от организацията, като главният съгласно тях е, че липсват правила за взаимоотношението им с АВ. Освен това няма образования за чиновниците на службите по вписванията, макар текучеството и нараствания щат. За чиновниците не са сложени и условия за подготовка.

Според 18-те организации по този начин съдиите по вписванията ще могат гладко да извършват отговорностите си и да управляват активността на чиновниците, на които дават своите разпоредби за довеждане докрай на процеса по регистриране на актове. А АВ ще управлява чисто административни производства.

Започва построяването на електронен заможен указател

Създаването на електронния заможен указател започва

Друг акцент в него е, че липсват нормативно открити отговорности и пълномощия на съдиите по вписванията за попълване на наличието на имотните партиди . И се изяснява, че така наречен " електронни партиди " на парцелите се основават в осведомителната система за регистриране от чиновниците на АВ без предписание на съдията по вписванията за обобщаването на информацията, обещано по ред, избран в закон. Те акцентират, че обединяването на данните при основаването на " електронна партида " на съответен парцел би трябвало да става въз основа на особено определение на съдията по вписванията.

Организациите упорстват на съдиите по вписванията да бъде предоставен нормативно юридически надзор върху активността на чиновниците в службите по вписванията. И настояват, че няма други правни механизми, които да доведат до успеваемост, както на подготвителния стадий, по този начин и на същинския развой по основаване на Имотен указател, тъй като той би трябвало да съдържа цялата правнорелевантна информация от нотариалните книги, които се водят по персоналната система.

Според тях вписването като обединен развой се затруднява и от проблемите и несъответствията, които се откриват след одобрение и въвеждане на кадастралните карти по места. В мнението се твърди, че има голям брой несъответствия във връзка с площи, граници и други данни, свързани с съответните парцели. " Редица са и случаите, при които е налице противоречие сред броя на постройките и на техните индивидуализиращи признаци по предишни вписани актове по партидата на праводателя и тези, обозначени с кадастрални данни в акта, по който е постановено предписание за регистриране по персоналната система от съдията по вписванията. Поради това не може да бъде открито само от наличието на вписания акт, без спомагателни писмени доказателства, коя постройка по документа за благосъстоятелност на праводателя с какъв идентификатор е отразена в кадастъра ", изясняват създателите му.

Сочат се и доста други проблеми, един от които е премахването на предварителните партиди. И се завява, че, с цел да стартира най-накрая дейно построяването на Имотен указател, би трябвало по едно и също време с разпореждането за регистриране на акта по поименната партида съдията по вписванията да постановява и формиране на предварителна имотна партида. Именно тя след това би трябвало се преобразува в партида на недвижимия парцел.

В мнението се изяснява, че би трябвало да бъдат регламентирани отговорности на съдията по вписванията в хода на производството по основаване на Имотен указател да изследва собствеността върху парцела обратно във времето по линия на праводаването, с цел да се откри дали върху него има лимитирани вещни права и тежести.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР